Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

generacija Z

Današnji mladi rijetko imaju seksualne odnose, evo koji je razlog

ljubav par
Foto: Unsplash

Mlađa generacija možda štedi na stanarini, ali taj ih potez košta seksualnog života iz jednog pomalo “sramotnog” razloga

Kriza troškova života ne šteti samo financijskoj ušteđevini, već ubija i seksualne živote generacije Z.

Prema Bumbleovom Sex Indexu za 2023., 65 posto nevjenčanih osoba generacije Z izjavilo je da na njihov seksualni život utječu životne situacije. To je fenomen poznat kao “blokada doma”, gdje životna situacija utječe ili možda čak uništava seksualni život.

Rezultati studije

Rane dvadesete trebale bi biti vezane uz seksualno eksperimentiranje – ali kako, zaboga, to učiniti kada možete čuti svoje roditelje kako gledaju najnoviju tursku seriju u susjednoj sobi?

Studija iz 2022. pokazala je da generacija Z živi kod kuće sa svojim roditeljima više nego bilo koja prethodna generacija u historiji, pri čemu 54% mladih ljudi nije napustilo gnijezdo.

Čini se da je inflacija zaslužna za ovakve rekordno visoke brojke. Utjecaj je prilično jasan jer je sada veća vjerojatnost da će generacija Z dulje ostati kod kuće i vjerojatnije će se vratiti u kuću svojih roditelja.

Mlađa generacija možda štedi na stanarini, ali taj ih potez košta seksualnog života iz jednog pomalo “sramotnog” razloga. Malo njih živi kao Samantha Jones iz Seksa i grada, a puno više pokušava imati tihi seks.

Štede novac

Hannah (22) živi u Sydneyu u Australiji, radi pola radnog vremena u maloprodaji i redovita je studentica na fakultetu – i da, još uvijek živi kod kuće s roditeljima. Iselila se bila na šest mjeseci u potrazi za slobodom, ali se naposljetku vratila svojim roditeljima jer je htjela uštedjeti novac.

-Htjela sam uštedjeti novac i također sam otkrila da je rad više sati tjedno otežavao moje učenje – rekla je za news.com.au. Dobra strana je to što si sada može priuštiti da manje radi i usredotoči se na svoj društveni i sveučilišni život, ali loša je to što joj nije lako imati seks.

Naravno, ona ima vremena za spojeve, ali seksualni život joj jako ometa to što još uvijek živi s roditeljima. “Vrlo je teško pronaći vrijeme za intimnost kada je cijela obitelj svake večeri kod kuće”, rekla je. “Moraš se šuljati uokolo i paziti da budeš tih i uvijek si zabrinut hoće li netko čuti ili ući.”

Prema Hanninom mišljenju, biti zatvoren samo je dio života kod kuće. Naravno, možete pričekati dok svi ne izađu iz kuće i pokušati dobiti malo vremena nasamo s ljubavnikom, ali roditelji imaju naviku vraćati se.

Formiranje porodice

-Moj bivši i ja smo gledali film u dnevnoj sobi i moji roditelji su odlučili da nam se pridruže da gledamo film. Morao je otići kući na kraju filma – ispričala je. Dakle, tu nema seksa. Sada kada je slobodna, čak je i pokušaj seksualnog života kompliciran.

Nećete htjeti svoju porodicu upoznati s nekim tipom s kojim se slučajno viđate ili vezom za jednu noć. Umjesto toga ona mora čekati trenutke u kojima je sama. Na primjer, uspjela je imati seks prije šest sedmica, ali samo zato što je bila u Evropi na odmoru.

I to nije situacija koja će se uskoro promijeniti. Planira se iseliti tek kada osigura stabilan posao. Njena priča nije neuobičajena. Jordan (22), živi u Sydneyu i radi puno radno vrijeme, zarađuje 42.000 dolara, ali i dalje živi kod kuće zbog toga što je sve skupo.

-Finansije su glavni razlog. Volio bih se preseliti blizu mjesta gdje mi žive roditelji i gdje sam odrastao, ali to postaje gotovo nemoguće – rekao je. Jordan objašnjava da, iako misli da je ostanak kod kuće najbolji za financijsku budućnost, to ne pomaže njegovom seksualnom životu.

Osjeća se kao da život kod kuće znači da ne može iskusiti normalan dio života bez da ga osuđuju njegovi stalno prisutni roditelji. U pokušaju da održi seksualni život, drži se podalje od kuće i umjesto toga pokušava pronaći partnerice koji imaju svoje stanove.

Finansijska sigurnost

-Obično odem kod njih. Ne mogu se sjetiti kad sam posljednji put imao seks kod kuće – priznao je. Jordan je na teži način naučio što se sve može dogoditi kad pozoveš djevojku k sebi, odnosno u kuću svojih roditelja.

-Jednom sam doveo nekoga, bili smo u mojoj spavaćoj sobi i stvari su počele postajati pikantnije sve dok se moji roditelji nisu vratili kući s hrpom obiteljskih prijatelja sa zabave – njih ukupno oko 20 – rekao je.

-Djevojka se sakrila u ormar i ostala u mojoj sobi 30 minuta dok sam ja morao izaći i pozdraviti se sa svima. Uspio sam se vratiti i iskrasti je kroz stražnja vrata i oko bočne strane moje kuće. Na kraju sam je poslao doma Uberom. Od tada je nisam vidio.

Generacija Z možda osigurava svoju finansijsku budućnost kod kuće, ali to je dovelo do propasti njihovih seksualnih života.