Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina

Dječje respiratorne bolesti preopteretile klinike: Trebamo li se zabrinuti?

pacijenti kina
Foto: Screenshot/ YouTube

Dostupni podaci sugeriraju da su stope oboljenja sličnih gripi više nego dvostruko veće od prethodnih godina, ali vlasti i dalje pozivaju na smirenost, pripisujući porast broja slučajeva početku prve sezone gripa od ukidanja ograničenja pandemije

Porast broja respiratornih bolesti u Kini, posebno među djecom, navodno je preplavio pedijatrijske jedinice u gradskim bolnicama, dok vlasti pozivaju na smirenost, pripisujući to talasu bolesti nakon izolacije.

Prema izvještaju državnih i drugih medija u Kini, mnoga bolnička odjeljenja su puna. Global Times je u utorak izvijestio da je dječja bolnica u Pekingu primala do 9.378 pacijenata dnevno i da radi punim kapacitetom u posljednja dva mjeseca. Takođe se navodi da su ambulante, pedijatrijske klinike i respiratorna odeljenja u nekoliko pekinških bolnica popunjene u posljednjih najmanje sedam dana.

Fotografije i video snimci na mreži i u državnim medijima prikazuju prepune čekaonice s krevetima u hodnicima u bolnici u Hebeiju. Jedan izvještaj citira roditelje u Jinanu koji kažu da je polovina učenika u razredu njihovog djeteta bolesna. Snimci učenika koji rade domaće zadatke dok su u bolnici navodno su izazvali upozorenja lokalnih zvaničnika da škole ne bi trebalo da tjeraju djecu da nadoknađuju gradivo dok su bolesna.

U Hangzhouu je jedan roditelj rekao medijima da je nastava obustavljena jer je toliko djece odsutno. Prošle sedmice Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da prati porast “nedijagnosticirane upale pluća u dječjim bolnicama u Pekingu, Liaoningu i drugim mjestima u Kini”.

Dostupni podaci sugeriraju da su stope oboljenja sličnih gripi više nego dvostruko veće od prethodnih godina, ali vlasti i dalje pozivaju na smirenost, pripisujući porast broja slučajeva početku prve sezone gripa od ukidanja ograničenja pandemije. Na konferenciji za novinare u nedjelju nacionalna zdravstvena komisija pozvala je lokalne vlasti da otvore više klinika, produže radno vrijeme i povećaju zalihe lijekova.

“Također podsjećamo sve da se pridržavaju higijenskih navika nošenja maski, čestog provjetravanja i čestog pranja ruku, te potičemo ključne grupe poput starijih i mladih da aktivno primaju relevantne vakcine”, rekao je Wang Huaqing, šef CDC-ovog odjela za imunizaciju. “Oni koji se mogu vakcinisati treba da daju sve od sebe da se vakcinišu kako bi spriječili pojavu zaraznih bolesti.”

Rekli su da porast slučajeva nije uzrokovan novim patogenima, već širenjem bakterija kao što je mikoplazma pneumoniae i uobičajenih patogena uključujući gripu, rinovirus, adenovirus i RSV. Kineske vlasti odgovorile su na zahtjev WHO za informacijama u roku od 24 sata, a tokom telekonferencije dale su podatke za koje je WHO rekla da ukazuju na povećanje broja ljekarskih konsultacija i bolničkih prijema djece zbog mikoplazma pneumonije od maja, a RSV, adenovirusa i virusa gripe od oktobra. Rečeno je da to nije neobično s obzirom na faktore koji su tome doprinijeli, te nije preporučio nikakva ograničenja putovanja ili trgovine.

Maria Van Kerkhove, vršiteljica dužnosti direktora odjela WHO za spremnost i prevenciju za epidemije i pandemiju, rekla je da je porast slučajeva u skladu s “onim s čim se većina zemalja bavila prije godinu ili dvije”. Kina je bila jedna od posljednjih zemalja koja je ukinula ograničenja kada je u januaru formalno prekinula svoju politiku nultog Covid-a. Druge nacije su zabilježile porast broja respiratornih bolesti nakon ukidanja ograničenja Covid-19.

„Ovaj fenomen zatvaranja izlaznih talasa respiratornih infekcija ponekad se naziva dugom imuniteta“, rekao je profesor Francois Balloux sa Univerzitetskog koledža u Londonu za Independent. “Budući da je Kina doživjela daleko duže i oštrije zatvaranje nego u suštini bilo koja druga zemlja na Zemlji, očekivalo se da bi ti talasi izlaska iz karantina mogli biti značajni u Kini.”

Neke susjedne zemlje izrazile su zabrinutost, s obzirom na nedostatak transparentnosti kineske vlade u vezi s ranijim epidemijama, posebno Covid-19. Neke vlade pomno prate epidemiju, uključujući Tajvan gdje je CDC izdao upozorenja ljudima da vode računa o higijeni i praćenju simptoma, s obzirom na veliki obim putovanja i razmjene preko tjesnaca.