Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zabrinjavajući podaci

U BiH sve više muškaraca koji su oboljeli od karcinoma testisa

Ilustracija: FreePik

Na godišnjem nivou u našoj zemlji čak 1800 muškaraca oboli, a ne osjete nikakve simptome

Novembar je mjesec muškog reproduktivnog zdravlja. Naglasak je na borbi protiv karcinoma testisa koji je u našoj zemlji i dalje tabu tema. O ovom problemu neophodno je govoriti i nakon novembra, budući da je sve više oboljelih muškaraca koji rijetko traže stručnu pomoć.

Dejan Kovačević zdravstveni radnik i otac dvojice mališana prije tri godine se osjećao dobro, mislio da je potpuno zdrav. Pun životnih i obiteljskih planova saznaje da ima rak testisa i to da je u metastazi. Život mu se u samo nekoliko dana naglavačke promijenio. Uslijedio je najteži put do izlječenja, od iscrpljujućih kemoterapija, opadanja kose, do najintenzivnijih lijekova. Zbog porodice obećao je sam sebi da će izaći kao pobjednik.

-Svi su mi davali podršku i gurali me dalje. Jedna od mojih najvećih oslonaca mi je bila supruga Jelena, moja djeca. Bilo je i suza, bilo je svega. Ali kada sam najviše padao, onda sam vraćao film i govorio sebi, Dejo ako ti ljudi oko tebe daju toliku podršku, onda sam sebi govorio nemoj biti slabić i ako ne možeš sebi, pokaži njima da si jak – kaže za BHT1 Dejan Kovačević.

Dejan je danas na sreću izliječen čovjek. Ali, podaci o broju oboljelih nisu nimalo bezazleni. Na godišnjem nivou u našoj zemlji čak 1800 muškaraca oboli, a ne osjete nikakve simptome.

-Muškarci u našoj zemlji zanemaruju ili odlažu saznanja o svom zdravlju. To se posebno odnosi na muškarce starije od 60 godina – kaže Sead Sefić, predsjednik Udruge oboljelih od raka prostate Federacije BiH.

-Mi možemo reći da smo zemlja koja nema skrining programe, dakle organizirane preventivne programe. Ali u isto vrijeme možemo reći da je svakome omogućen odlazak kod svog ljekara na pregled. Ne možemo se kriti samo iza toga da nemamo organizovani skrining jer mogućnost pregleda postoji. Mi sada vidimo koliko je bitno raditi na podizanju svijesti – kaže Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Najvažnije je da mladi muškarci počnu voditi računa o svome zdravlju, da se ne stide posjetiti ljekara. Jer bolest je podmukla i najčešće se otkrije u poodmakloj fazi.

-To jeste kod nas tabu tema u BiH. Zasigurno da velik broj muškaraca ima neku mentalnu blokadu i da čak i sa svojim prijateljima razgovara. Ali ono što moramo da znamo je da je u pitanju zdravlje, da imamo doktore koji garantuju sigurnost našeg razgovora, tajnost pregleda ukoliko je to nekome problem. Ponavljam 21. vijek, 2023. godina. mislim da ne smije biti tabua kada je bilo čije zdravlje u pitanju – kaže Slobodan Blagovčanin iz Omladinskog resusrsnog centra.

Sagovornik BHT1 s početka priče obećao je sebi da će ako ozdravi svakodnevno govoriti drugima o važnosti pregleda kod ljekara, ali i samopregleda. Svi trebaju, kaže, znati da je ovo bolest koja ne poznaje godine i može se dogoditi bilo kome.