Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evo zašto žene ne bi smjele zaboraviti skinuti šminku prije spavanja

Young woman enjoying a restful nights sleep

Skoro svim ženama se u nekom trenutku dogodilo da zaborave skinuti šminku prije spavanja.

Bilo da se radilo o ludom izlasku nakon kojeg smo samo pale u krevet i zaspale ili smo jednostavno bile preumorne nakon dugog dana na poslu.

I sve su čule da je to nešto što sebi nikako ne smiju dopustiti jer je to gotovo najgore što možemo napraviti svojoj koži.

Ali dobar dio žena ne zna tačno kakvu štetu stvara šminka s kojom prespavaju. Stoga je ekipa POPsugara razgovarala s dermatologinjom, koja im je pojasnila tačno kakve posljedice na kožu može ostaviti neskidanje šminke prije spavanja.

Najprije im je objasnila kako šminka popunjava i blokira pore te da je šminku važno skinuti prije spavanja upravo zato da biste je maknuli iz pora. Ako sa šminkom ipak prespavate, pore će biti začepljene ne samo šminkom nego i uljima koja proizvodi koža, zbog čega će se pore proširiti i upaliti, a u najgorem slučaju može se stvoriti i ožiljkasto tkivo.

Doktorica Tatiana je poručila kako do toga dolazi jer šminka sprječava normalnu funkciju žlijezda. One stoga proizvode višak sebuma što na kožu djeluje upalno.

“Važno je znati i kako ulje za kožu ne znači vlagu ili hidrataciju. Zapravo, ulje iritira kožu i povećava rizik od drugih problema poput akni, rozaceje i pigmentacije”, rekla je doktorica Tatiana.

Ali to nije sve. Dodala je i kako šminka stvara uljni sloj na koži koji upija onečišćenja i bakterije.

“Ako prespavate sa šminkom, vašu kožu će gušiti ovaj sloj. Stanice kože se neće normalno ljuštiti i zamijeniti, a uljne žlijezde mogu imati problema s radom. Koža vam stoga može postati masna i nezdrava”, rekla je doktorica.

Dodala je i kako, ako vam se često događa da zaboravite skinuti šminku prije spavanja, može doći do češćeg pojavljivanja prištića, ali i problema s aknama, teksturom i osjetljivošću kože.