Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ispovijest ruskog serijskog ubice: Ubio sam 84 žene jer su bile nepristojne

popkov

Najgori ruski serijski ubica, bivši policajac Mihail Popkov (53), koji je na doživotnoj robiji, u intervjuu za Rosija 1 uz osmjeh je ispričao da je svoje žrtve htio da kazni zbog neprimerenog ponašanja i negirao da je ijednu silovao.

On je iz zatvora, gdje služi doživotnu kaznu, dao šokantan intervju za rusku državnu televiziju Rosija 1, u kojem je negirao da je prije ubistva silovao žrtve, već je tvrdio da su sve one dobrovoljno pristale na seks sa njim.

Ništa nije planirao

Monstrum koji je zločine počinio u irkutskom regionu u Sibiru od 1992. do 2010. rekao je da mu je cilj bio da kažnjava nevaspitane žene i one koje su se provokativno ponašale.

– Ubijao sam samo djevojke koje su noću bile same bez pratnje muškaraca. Čekao sam ih da izađu pripite i pijane iz barova i klubova. Ponašale su se bezobzirno, nisu se plašile da razgovaraju sa mnom i uđu u moj policijski auto. To im je bila avantura. Htjele su da se provozaju, piju alkohol i upražnjavaju seks sa mnom – rekao je Popkov, kojeg zbog zvjerskih ubistava zovu Vukodlak.

Nakon što bi pokupio pijane žene starosti od 18 do 38 godina, vozio ih je u šumu gde ih je silovao i brutalno ubijao noževima, sjekirama i bejzbol palicama. On, međutim, kaže da je neke djevojke i poštedio.

– Nisam ubio sve žene koje sam povezao, već samo one koje su se nepristojno ponašale. Htio sam da ih naučim pameti i kaznim. Odlučivao sam o tome ko će živjeti, a ko umrijeti – priznao je manijak, uz osmjeh.

Uprkos tome što su forenzičari utvrdili da su njegove žrtve silovane prije ubistva, Popkov naglašava da to nije tačno. Hiljade građana Rusije tražile su smrtnu kaznu za Mihaila Popkova nakon što je intervju s njim emitovan u udarnom terminu na TV Rosija 1.

– Vladimir Putin treba da povuče odluku o privremenoj zabrani smrtne kazne. Popkov se smije žrtvama i zato zaslužuje metak u čelo – jedan je od komentara.

Inače, Rusija je 1996. uvela moratorijum na smrtnu kaznu, a nakon nekoliko žalbi ustavni sud je potvrdio tu mjeru 1999. Te godine izvršena je i posljednja smrtna kazna u Rusiji.

Popkov kaže da zločine nije planirao, već da je žrtve ubijao onim što mu se u tom trenutku nalazilo u kolima.

– Nisam koristio pištolje niti sam se posebno spremao za ubistva. Nijednu žrtvu nisam davio niti sam im čupao srca, kao što su mediji pisali – naveo je monstrum.

Dobar muž i otac

Bez obzira na to što je najgori masovni ubica u istoriji Rusije, Popkov smatra da je bio veoma dobar muž i otac. On je ispričao da njegova supruga Jelena i ćerka Jekaterina (30) nisu ni slutile da je on 18 godina ubijao po Sibiru.

– Vodio sam dvostruki život. U jednom sam bio obična osoba koja dobro radi svoj posao u policiji. Imao sam porodicu. Žena i ćerka su mislile da sam dobar muž i otac. U drugom životu sam ubijao. Pažljivo sam skrivao tragove – otkrio je ubica.

Popkov je, inače, uhapšen 23. juna 2012. nakon što je njegov DNK nađen na tijelu nekoliko ubijenih djevojaka u gradu Angarsku. Na saslušanju je priznao ubistva 22 osobe, pa je osuđen na doživotnu kaznu zatvora 2013. Nakon presude, u zatvoru je priznao da je usmrtio još 62 žene, zbog čega ga narednog mjeseca čeka još jedno suđenje.

Novinari TV Rosija 1 saopštili su tokom intervjua Mihailu Popkovu da mu je bivša supruga Jelena u vezi sa detektivom Vasilijem Domoradovim, koji ga je i strpao u zatvor. Monstrumu je istog trenutka nestao osmjeh s lica. Pitao je koliko dugo traje ta afera, ali na to nije dobio odgovor.

– Ne… Neću da razmišljam o tome, osjećam se uznemireno. Ali ću, ipak, pozitivno gledati na to. Jelena nije ni trebalo da provede cijeli život sa bitangom poput mene – kazao je Popkov.