Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nutricinistica

Jabuke snižavaju holesterol

šta snižava holesterol
FOTO: Unsplash

Ovo hranjivo voće trebalo bi se redovito jesti, a prema nutricionistici, oni koji žele utjecati na nivo holesterola, trebali bi jesti jabuke svaki dan

Visok nivo holesterola jedan je od glavnih uzroka razvoja kardiovaskularnih bolesti, stoga je potrebno kontrolirati ga kako ne bismo imali problema sa zdravljem. Osim lijekovima, visoki holesterol može se kontrolirati i prilagođenom prehranom. Nutricionistica Eli Brecher otkrila je koje je voće najbolje jesti svaki dan kako bi se kontrolirao nivo holesterola.

“Jabuke su hranjivo voće bogato dobrim nutrijentima. Sadrže deset posto dnevno potrebnog unosa vitamina C, bakra, vitamina K i vitamina E”, ističe nutricionistica.

Ovo hranjivo voće trebalo bi se redovito jesti, a prema nutricionistici, oni koji žele utjecati na nivo holesterola, trebali bi jesti jabuke svaki dan.

Jabuka je odlična za zdravo srce

“Jesti jednu jabuku dnevno odlična je navika za zdravo srce. Pektin u jabuci ne pomaže samo u snižavanju holesterola, već su polifenoli u jabukama povezani s nižim krvnim pritiskom i smanjenim rizikom od moždanog udara”, tvrdi ona.

Ono što tvrdi Brecher podudara se s rezultatima istraživanja objavljenih 2020. godine u American Journal of Clinical Nutrition. Studija koju su proveli istraživači iz Velike Britanije i Italije pokazala je da jedenje jedne do dvije jabuke dnevno može značajno smanjiti razinu holesterola, prenosi britanski Express.

Kao dio istraživanja, 40 ispitanika koji su jeli dvije jabuke dnevno tokom osam semdica, smanjilo je nivo holesterola. Istraživači su otkrili i da ljudi imaju zdravije krvne žile nakon svakodnevnog jedenja jabuka, što je slično učinku viđenom kod drugih namirnica koje sadrže prirodne spojeve zvane polifenoli, poput crnog vina i čaja.