Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fascinantna slika

James Webb snimio Uran: Vide se prstenovi, oblaci i polarna kapa

uran
uran nasa james webb

Uran je otprilike četiri puta veći od Zemlje. Da je Zemlja velika kao pogolema jabuka, Uran bi bio veličine košarkaške lopte

Svemirski teleskop James Webb (JWST) snimio je nevjerovatnu fotografiju planete Uran; njegove prašnjave prstenove, oblake koji lete nad ledenim divom te polarnu kapu.

Većinom teleskopa je teško vidjeti prstenove oko Urana jer ih sačinjavaju tamno kamenje i prašina, koji reflektiraju jako malo sunčeve svjetlosti. Do sada su ih direktno snimila samo dva teleskopa; jedan na svemirskoj letjelici Voyager 2 1986. godine i opservatorij Keck na Havajima.

No JWST je poseban uređaj. Radi se o revolucionarnom, devet milijardi dolara vrijednom infracrvenom svemirskom teleskopu koji je sto puta osjetljiviji od teleskopa Hubble. Svemir promatra uglavnom u infracrvenom spektru, zbog čega može prodrijeti kroz “tamne” oblake plina i prašine. Hubble je funkcionisao prvenstveno na optičkim i ultraljubičastim valnim dužinama.

Foto: NASA

Šta sve vidimo na snimku?

Na snimci Jamesa Webba je vidljivo čak 11 prstenova. Koliko znamo, ova planeta ih ima 13, ali zadnja dva su pretamna i za moćne oči JWST-a. Vidimo i uskovitlanu atmosferu planete Uran, odnosno svijetlu mrlju u centru+u sjeverne polarne kape koja je vidljiva kada je usmjerena prema Suncu tokom Uranovog ljeta, piše Index.hr.

Primijete se i poveći oblaci, jedan na rubu polarne kape, a drugi na “lijevoj” strani planeta. Te su naoblake vjerojatno uzrokovale snažne oluje u atmosferi ovog hladnog, plavičastog diva, piše New Scientist.

“Nevjerojatno je da možemo vidjeti Uran tako detaljno, to smo prije mogli jedino kada je pored njega prošla letjelica Voyager 2”, rekao je astronom Michael Merrifield sa Sveučilišta Nottingham u Velikoj Britaniji.

Zašto je Uran plav?

Uran je otprilike četiri puta veći od Zemlje. Da je Zemlja velika kao pogolema jabuka, Uran bi bio veličine košarkaške lopte. Treba mu oko 17 sati da se okrene oko svoje osi i oko 84 zemaljske godine da napravi krug oko Sunca.

Ova planeta spada u kategoriju ledenih divova koji kao ni oni plinoviti (Saturn, Jupiter) nemaju definiranu površinu. Većina njegove mase se sastoji od guste tekućine “ledenih” materijala – vode, metana i amonijaka. Njegova atmosfera sačinjena je uglavnom od molekularnog vodika i atomskog helija, plus ponešto metana.

Metan u gornjoj atmosferi apsorbuje crvenu svjetlost Sunca, a reflektuje plavu svjetlost naše zvijezde u svemir. Zbog toga Uran ima svoju karakterističnu plavičastu boju. Zanimljivo je da oko njega kruži ogroman broj mjeseci – čak 27, a nazvani su po likovima iz djela Williama Shakespearea i Alexandera Popea.