Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako je Mile iz Beočina postao Mujo stolar iz Hadžića

stolar_mile1
Milorad Jurković

– Berina, molim te izađi na Facebook profil Muamera Mekića. Ima tamo sjajan primjer čovjeka iz Hadžića koji izrađuje dječije hranilice, jučer mi predloži kolegica. Super, mislim, dosta nam je svima crnih priča, da malo razvedrimo duše naših čitalaca, a i svoje!

Ulazim na Facebook i zaista čitam post u kojem piše: “Mujo je stolar, majstor iz Hadžića koji je napravio 500 hranilica za bebe i poklonio ih. Ne bavi se politikom, nacionalnom retorikom, ne puni stranice crne hronike i nije zanimljiv medijima”.

Kako nije interesantan medijima, pitam se. Na Google pretraživaču pokušavam doći do kontakta sa njim. Ne postoji. Otkud to, pa čovjek je stolar i humanitarac, podijelio je 500 hranilica!!!

No, upornim istraživanjem dolazim do podatka da hranilice ne pravi i ne poklanja nikakav Mujo nego Mile, Milorad Jurković iz Beočina kod Novog Sada. Nailazim čak i na desetine članaka srbijanskih portala o tom plemenitom čovjeku.

“Svaka čast ljudino: Stolar Mile pravi stolice za hranjenje beba i poklanja ih ljudima”,

“Novac od Novembarske povelje dao za hranilice za bebe”

“Stolar Mile ispunio obećanje – deca zrenjaninskog vrtića Zvončica dobila novi nameštaj”

OK, šaljem poruku ovom stolaru, dogovaramo se za reportažu, ali, ostaje pitanje:

Otkud onaj post kod Mekića, kojeg su neki, misleći da je istinit, već lajkali. No, uskoro vidim da je jedan Facebookovac ostavio komentar na Mekićev post: “Kakav crni Mujo? Zašto ne provjeravate informacije prije nego ih objavite ili “ukradete”?

Ubrzo je i čitav post nestao s Mekićeve stranice.

U želji da saznamo o čemu se radi, kontaktirali smo Mekića, inače šefa kluba vijećnika SDP BiH u općini Stari Grad u Sarajevu. Kaže nam, vrlo ravnodušno, da je njegova objava bila samo – sarkazam. Pitamo ga, kako može biti sarkazam ako se objavi fotografija čovjeka i promijeni mu se identitet, ime i mjesto stanovanja? Konačno, zašto je uklonio “sarkazam”?

– Znate, ja nemam vremena da odgovaram ljudima na komentare, zato sam i izbrisao post, tvrdi nam Mekić, koji više nije raspoložen za razgovor na ovu temu, već kaže kako političari rade dosta pozitivnih stvari, a mi smo samo ovo primijetili.

Kako vijećnik nije imao vremena za ovu temu, mi smo potražili objašnjenje:

– Sarkazam (grč. sarkasmos) 1. “grizenje usana od ljutnje”, tj. zajedljiva, pakosna šala, zajedanje; 2. ret. vrsta krajnje zajedljive i pakosne ironije, samo su neka od tumačenja iz Rječnika stranih riječi, Anića, Klaića i Domovića.

Manipulacija, propaganda…

S obzirom na to da je fenomen lažnih vijesti sve učestaliji, on dobiva pažnju i institucija koje se bore da osvijeste građane kako da ih lakše prepoznaju i kako da reaguju na njih. Tako je tokom proteklog vikenda Društvo novinara BiH, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organizovalo na Jahorini okrugli stol pod nazivom “Mediji u kampanji”. Između ostalog, upozoreno je na veliki problem zakonski nereguliranog cyber prostora (portali, društvene mreže, blogovi…), a koji se često koristi u svrhu manipulacije i propagande.

Dakle, pisat ćemo i o pravom pravcatom Miletu, Miloradu Jurkoviću, koji je, na posredan, najljepši način, i bio povod ove priče. On je za naš medij sa zadovoljstvom prihvatio govoriti o svom humanitarnom radu i nizu različitih akcija kojima je pomogao ugroženim porodicama.

U zraku ipak ostaje pitanje: Šta ćemo s medijskom nepismenošću naših političara? Ako se o tome ovdje uopće i radi. Jer, i dalje nije jasno otkud i zašto Mile na Mekićevom Facebook profilu postade Mujo.