Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kilograme možete izgubiti i promjenom vremena obroka

dorucak

Šta biste rekli da vam neko kaže da je moguće smršati bez promjene prehrane i vježbanja? Ispostavilo se da je to moguće.

Novo istraživanje koje je proveo Univerzitet Surrey otkrilo je da mijenjanje vremena obroka može pomoći u smanjenju tjelesne masti.

Naučnici su deset sedmica proveli istražujući ovaj fenomen, odnosno vremenski ograničenu prehranu koja je zapravo vrsta povremenog posta. Sudionicima je bilo dopušteno jesti što god su željeli, ali unutar određenog vremenskog okvira.

Ispitanike su podijelili u dvije grupe. Prva je mogla jesti kao i inače, dok su sudionici druge doručkovali 90 minuta kasnije nego inače, a večerali 90 minuta ranije. Prethodno su im uzeti uzorci krvi te su vodili dnevnik i ispunjavali upitnike.

Rezultat je pokazao da se ispitanicima iz druge  grupe smanjila količina tjelesne masti u odnosu na osobe iz prve grupe.

Upitnikom je 57 posto sudionika odgovorilo da su jeli manje, bilo zbog smanjenog apetita ili jer im je bilo dozvoljeno jesti samo unutar određenog vremena.

”Iako je ovo istraživanje provedeno na relativno malom uzorku, pružilo je neprocjenjiv uvid u to kako tijelo može imati značajne koristi od malih promjena u našim obrocima”, rekao je autor istraživanja dr. Jonathan Johnston.

”Smanjenje tjelesnih masnoća smanjuje šanse za razvoj pretilosti i srodnih bolesti i zato je vrlo značajno za poboljšanje cjelokupnog zdravlja. Međutim, vidjeli smo da je dijete koje uključuju post teško pratiti i nisu uvijek kompatibilne s porodičnim i društvenim životom”, napomenuo je liječnik i dodao kako će ovi rezultati biti podloga za sveobuhvatno istraživanje o ograničenom vremenu hranjenja.

Više od polovice ispitanika priznalo je kako im je teško pratiti dijetu s povremenim postom zbog porodičnih i društvenih obaveza.

”Potencijalne prednosti takvih dijeta su jasno vidljive pa moramo osigurati da budu fleksibilne i pogodne za svakodnevni život”, zaključio je dr. Johnston.