Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neobična upotreba

Ljudi su počeli stavljati rižu u kupatila iz jednog praktičnog razloga

Foto: Pixabay
Ilustracija

Osim što je osnovna namirnica u mnogim kuhinjama širom svijeta, riža može poslužiti i kao efikasan saveznik u sprječavanju nastanka tvrdokornih mrlja u kupatilu

Kada je riječ o čišćenju kupatila, mnogi od nas posebnu pažnju posvećuju održavanju higijene na ovom mjestu, koje može postati izuzetno prljavo i sklono nakupljanju mrlja.

Različiti proizvodi za čišćenje mogu pomoći u održavanju higijene, ali ponekad je potrebno potražiti alternativne metode kako bismo se efikasno riješili tvrdokornih mrlja, posebno onih od kamenca koje se često nakupljaju na lavaboima, slavinama, kadama i tuševima.

Jedno od iznenađujućih rješenja za ovaj problem dolazi iz neobičnog izvora – riže. Osim što je osnovna namirnica u mnogim kuhinjama širom svijeta, riža može poslužiti i kao efikasan saveznik u sprječavanju nastanka tvrdokornih mrlja u kupatilu.

Postupak je jednostavan: uzmite običnu hiruršku masku i na jednom kraju je široko otvorite tako da formira vrstu vrećice. U tu vrećicu stavite rižu i dodajte malo deterdženta. Zatim sve zatvorite konopcem od maske i pričvrstite vrećicu negdje u blizini WC školjke.

Ova metoda djeluje tako što riža upija vlagu koja se stvara u kupaonici, što može smanjiti stvaranje kamenca i ostalih neželjenih mrlja.

Osim toga, ova jednostavna metoda može pomoći u sprječavanju širenja neugodnih mirisa koji često nastaju zbog nakupljanja mrlja u kupatilu.

Iako možda zvuči neobično, ovo je jedan od načina kako možemo iskoristiti dostupne resurse kako bismo održali čistoću i svježinu u svojim kupaonicama.