Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fojnica

Lamija se nakon 30 godina vratila iz Nizozemske i napravila ergelu u Fojnici

lamija fojnica
FOTO: Fena
Belma Hadžikadunić-Blitović i Lamiji Džigal-Bektešević

Lamiji Džigal-Bektešević u ostvarenju njenog sna pomaže i Belma Hadžikadunić-Blitović, jedna od rijetkih žena u BiH koja i trenira konje i vozi konjska kola i fijakere

 Lamija Džigal-Bektešević imala je devet godina kada je iz Fojnice zbog ratnih zbivanja otišla u Nizozemsku, gdje je živjela skoro 30 godina. Tu se školovala i stekla zvanja holističkog terapeuta i menadžerice u turizmu.

Prije tri godine, 2021. vratiće se u Fojnicu te nadomak svog grada u mjestu Malkoč/Lučice kupiti zemlju na kojoj će kasnije napraviti ergelu Fojnica. Odlučila se za Malkoč jer je kao dijete tu često dolazila s roditeljima, a riječ je o mjestu koje nazivaju pluća Fojnice.

Kad govori o povratku u BiH razlozi su za ovu mladu ženu jednostavni, ljubav prema njenom kraju i prirodi, iako kaže da danas tu prirodu narušavaju paneli buduće solarne elektrane.

– Priroda se ugrožava putem panela/kvadova i hemikalija koje se koriste za poljoprivredu – kaže Džigal-Bektešević u razgovoru za Fenu, istaknuvši da je jako bitno imati sadržaj koji ne šteti nego doprinosi prirodnim ljepotama Fojnice.

Očuvanje bosanskog brdskog konja

Povratak prirodi njen je san koji želi da ostvari i tako što će svom kraju da ponudi raznovrsne projekte. Jedan od njih je očuvanje bosanskog brdskog konja te stvaranje ergele Fojnica.

– Kad sam se vratila iz Holandije imala sam veliku želju da imam konje. Tako sam se posvetila bosanskom brdskom konju, našoj autohtonoj pasmini koju sam počela uzgajati sa velikom ljubavlju – kaže Lamija Džigal-Bektešević govoreći o nastanku ergele.

Ona ističe da se bosanski brdski konj, kojeg je počela uzgajati i trenirati, dosta upotrebljava za kola, fijakere. Tako je došla i na ideju o samofinsiranju, jer je držanje konja ipak skup hobi.

– Zato smo napravili jednu prelijepu turističku ponudu. Ergela Fojnica nudi turu kolima koje vuku konji od Vladića vrha do Slapova Kozice. Putujemo kolima, sa bosanskim brdskim konjima što vas vraća u prošlost – podvukla je, dodavši da se na ovaj način finansira i projekt očuvanja bosanskog brdskog konja. Na slapovima Kozice, navodi  ona, gostima će se prirediti i posluženje, piknik u prirodi te usluge vodiča.

S ovom turističkom turom Fojnica, koja uz sve svoje znamenitosti i prirodne ljepote ima dosta toga da ponudi, dobila je i nešto novo.

Tura fijakerom po Fojnici

U budućnosti, nada se, možda će biti prilike da se napravi i tura fijakerom po Fojnici.

Kao holistički terapeut i menadžerica u turizmu Lamija Džigal-Bektešević želi upotrijebiti svoje znanje i za druge projekte. Ideja je da naredne godine ponudi terapiju s konjima, specijaliziranu za djecu.

bosanski brdski konji
FOTO: Fena

Također skreće pažnju i na značaj zdrave ishrane te navodi da će uz pomoć konja koje će koristiti za oranje proizvoditi i organski hranu.

Govoreći o ulozi konja u terapiji, Džigal-Bektešević ističe da joj je činjenica da je u izbjeglištvu bila blizu ergele, te da se redovno “družila” s konjima puno pomoglo da prevaziđe da je u tuđini, da je izbjeglica.

– Samo boraviti s konjima, družiti se s njima, plesti im pletenice dovoljno je da se dijete smiri – smatra Džigal-Bektešević, uz nadu da će u saradnji sa Konjičkim klubom BiH terapijsko jahanje dovesti do evropskog standarda.

– Započela sam komunikaciju sa Savezom konjičkih organizacija BiH. Cilj mi je da pored terapijskog jahanja za djecu i odrasle sa poteškoćama u razvoju zajedno sa Konjičkim klubom Vilenjak iz Visokog, pružim toj djeci priliku da se takmiče u parajahanju – podvukla je u razgovoru za Fenu Lamija Džigal-Bektešević, žena koja želi da sačuva bosanskog brdskog konja, ali i da drugima, prije svega djeci, pruži najbolje od sebe i svog znanja.

Lamiji Džigal-Bektešević u ostvarenju njenog sna pomaže i Belma Hadžikadunić-Blitović, jedna od rijetkih žena u BiH koja i trenira konje i vozi konjska kola i fijakere.

Govoreći o radu u ergeli Fojnica, Hadžikadunić-Blitović ističe da joj je zadovoljstvo što ima priliku da radi s jednom ženom, koja je poduzetnica i puna ideja. Kada je riječ o radu s konjima, ističe da za to treba puno snage, volje i ljubavi.