Manjak sna uništava vaše pamćenje

san pamcenje

Ljudi nemaju dovoljno razvijenu svijest o važnosti sna, tvrde stručnjaci australijskog Centra za istraživanje posljedica nedovoljnog spavanja na fizičko i mentalno zdravlje, pri Univerzitetu u Sidneju.

dr. Rogers savjetuje da se, po mogućnosti, spava osam sati bez buđenja

Oni smatraju da nedovoljno i nekvalitetno spavanje doprinosi razvoju pojedinih degenerativnih nervnih bolesti, jer kod većine oboljelih ustanovljen je poremećen ciklus sna i budnosti.

Šef istraživačkog tima, neurolog dr. Naomi Rogers, ističe da oboljeli vrlo često pate od nesanice. A, san je važan jer predstavlja “period odmora i oporavka mozga”.

Tokom REM, najdublje faze sna, mozak revitalizuje pamćenje, odnosno sređuje podatke o svemu što se dešavalo prethodnog dana.

Nedostatak sna može da poremeti proces učenja i pamćenja, kao i različite metaboličke procese. Kod djece se, na primjer, noću luče ogromne količine hormona rasta, a vjeruje se da adolescenti najviše rastu baš u snu.

Stoga, dr. Rogers savjetuje da se, po mogućnosti, spava osam sati bez buđenja. Osobama koje to ne mogu, savjetuje da probaju da odrijemaju tokom dana i na taj način nadoknade manjak sna.

Za one koji rade u noćnoj smjeni, pa moraju da spavaju danju, preporučuje se da odspavaju nekoliko sati prije odlaska na posao.