Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Irak

Mosul je ponovo siguran grad: Obnovljeni su mostovi, otvaraju se restorani i čuje se muzika

Foto: Screenshot/YouTube

Usprkos političkim borbama, optužbama o korupciji i kašnjenju u obnovi, život se vraća na obje strane rijeke

Jednostavan čin zalijevanja cvijeća na ulici u starom dijelu Mosula potaknuo je Sakra Zakariju da zastane i pomisli kako je njegov grad ponovno siguran nakon što je 2017. oslobođen od militanata Islamske države.

“Na trenutak sam pomislio ‘gdje sam ja to'”, rekao je Zakaria, koji je grad napustio 2005., ali se 2018. vratio otvoriti kulturni centar Bajtna dok su pod ruševinama još bile tisuće mrtvih.

“Osjećamo se sigurnije nego ikad u protekla dva desetljeća”

Džihadistička skupina proglasila je kalifat u džamiji al-Nuri nakon što je prije jednog desetljeća osvojila Mosul. Tamo su nametnuli ekstreman oblik islama, ubijali manjinske skupine, zabranili muziku i uništavali arheološka nalazišta. Labirint uličica u starom gradu na zapadnoj obali Tigrisa postao je poprište svakodnevnih egzekucija, otmica i drugih zločina.

Usprkos političkim borbama, optužbama o korupciji i kašnjenju u obnovi, život se vraća na obje strane rijeke.

Više od dvadesetak ljudi koji su razgovarali s Reutersovim novinarom tokom četverodnevne posjete reklo je da se danas osjeća sigurnije nego ikad u protekla dva desetljeća.

“Usprkos svemu, Mosul ostaje kulturan, civiliziran grad”

“Život se sastojao od jedenja, spavanja i zaključavanja vrata kako vas ne bi oteli, ubili ili raznijeli”, prepričava Zakaria. Njegova zaklada postala je vodeća atrakcija za domaće i inozemne posjetitelje, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona 2021. godine.

Tokom razgovora s novinskom agencijom u dvorište centra ušao je starac. Rasplakao se dok je gledao fotografije izložene na zidu koje prikazuju intelektualnu i kulturnu elitu grada iz boljih vremena.

“To je Mosul”, rekao je Nizar al-Hajat, direktor škole u penziji. “Usprkos svemu, on ostaje kulturan, civiliziran grad”, dodao je.

Lokalni zvaničnici i stanovnici tvrde kako će trebati dugo da se Mosul riješi ostavštine Islamske države.

Grad je i dalje pun ruševina sedam godina nakon oslobođenja. No obnovljeni su mostovi, otvaraju se restorani te se ponovno čuje muzika.