Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spremaju se novi napadi

Šta je ISIS-K? Masakr u Moskvi je samo početak, stiglo je zlokobno upozorenje

Foto: X

Iako su mnogi napadi te grupe izvršeni uspješno kod granice sa Pakistanom, većina njihovih planova u Evropi je osujećena uz pomoć zapadnih obavještajnih službi.

Američki zvaničnici tvrde da je napad na koncertnu dvoranu u Moskvi u petak 22. marta izvršila najnemilosrdnija frakcija Islamske države iz Korasana (ISIS-K) i upozoravaju da ona ima mogućnost i volju da izvrši napad na interese SAD i Zapada u narednih šest mjeseci, piše New York Times.

List navodi da je šef Centralne komande vojske SAD Michael Kurilla upozorio 21. marta upozorio komitet donjeg doma Kongresa da ISIS-K „posjeduje mogućnost i volju da napadne interese SAD i Zapada u narednih šest mjeseci bez skoro ikakvog upozorenja“.

Istraživač terorizma u Vijeću za međunarodne odnose Bruce Hoffman odbacio je tvrdnje Rusije da Ukrajina stoji iza terorističkog napada u Moskvi i ukazao da je riječ o „klasičnom modus operandi ISIS-a“.

Treći napad u protekloj deceniji

Riječ je o njihovom trećem napadu na neki koncert na sjevernoj hemisferi u protekloj deceniji, kaže Hoffman i podsjeća na napad u Parizu 2015. na pozorište Bataklan i na bombaški napad 2017. godine u Manchesteru, na koncertu pjevačice Ariane Grande.

„ISIS-K cilja Rusiju u prethodne dvije godine i često kritikuje predsjednika Vladimira Putina“, rekao je stručnjak za protivterorizam Colin Clarke i dodao da ta grupa „optužuje Kremlj da ima krv muslimana na svojim rukama, misleći na intervencije Moskve u Afganistanu, Čečeniji i Siriji“.

On je dodao da je veliki broj pripadnika ISIS-K iz Centralne Azije, a da žive i rade u Rusiji.

„Prijetnja od ISIS ostaje velika briga u borbi protiv terorizma“, istakla je direktorka Nacionalne obavještajne službe SAD Avril Hains i ukazala da je najveći broj globalnih napada ISIS-a sprovela grupa ISIS-K.

Ko je ISIS-K?

ISIS-K grupa postala je poznata poslije dolaska talibana na vlast u Afganistanu 2021. godine kada je njen član, bombaš samoubica ubio 13 američkih službenika i 170 civila.

Iako su mnogi napadi te grupe izvršeni uspješno kod granice sa Pakistanom, većina njihovih planova u Evropi je osujećena uz pomoć zapadnih obavještajnih službi.

U julu 2023. godine Holandija i Njemačka su u zajedničkoj akciji uhapsile sedam Tadžikistanaca, Turaka i Kirgistanaca povezanih sa ISIS-K mrežom koja je sumnjičena za planiranje napada u Njemačkoj, navodi NewYork Times.

„Za sada, ISIS-K se primarno oslanjala na neiskusne operativce u Evropi koji bi izvršili napade u njeno ime“, rekla je šefica Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Christine Abizaid.