Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

planeta gori

Padaju rekordi, upozorenje za više od 100 miliona ljudi: Temperature išle do 50 stepeni

ljeto more vrucina
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Prošli mjesec je već bio najtopliji juni ikad zabilježen, prema američkoj svemirskoj agenciji NASA-i i programu za klimatske promjene Copernicus, kojim upravlja Evropska unija

Ljeto je tek počelo na sjevernoj polutci, no brutalan toplinski val je već zahvatio dijelove Evrope, Kine i Sjedinjenih Američkih Država, gdje se ovog vikenda očekuju rekordno visoke temperature koje mogu poslužiti kao ilustracija opasnosti od globalnog zatopljenja.

Američki meteorološki zavod je za više od sto miliona građana izdao upozorenja o ekstremnim vrućinama, a osobito opasni uvjeti predviđaju se u saveznim državama Arizoni, Kaliforniji, Nevadi i Teksasu.

Juni je bio najtopliji ikad

Nekoliko europskih država, uključujući Hrvatsku, Njemačku, Italiju, Francusku, Španiju, Grčku i Poljsku se istovremeno suočava s visokim temperaturama. One bi na otocima Siciliji i Sardiniji mogle doseći i 48 stepeni, objavila je Europska svemirska agencija, što su potencijalno najvrelije temperature ikad zabilježene u Evropi.

Sjeverna Afrika je također vruća i sparna, a marokanska meteorološka služba izdala je crveno upozorenje zbog ekstremnih vrućina u južnim dijelovima zemlje. Neke kineske pokrajine, uključujući glavni grad Peking, također bilježe sparine, a veća kineska energetska tvrtka rekla je da je njezina proizvodnja električne energije u jednom danu dosegla rekordnu razinu.

Prošli mjesec je već bio najtopliji juni ikad zabilježen, prema američkoj svemirskoj agenciji NASA-i i programu za klimatske promjene Copernicus, kojim upravlja Evropska unija. Ekstremni vremenski uvjeti koji proizlaze iz sve toplije klime nažalost postaju novo normalno, upozorava Petteri Taalas, glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Prekomjerne vrućine su jedan od najsmrtonosnijih meteoroloških događaja, prema WMO-u. Nedavno istraživanje procjenjuje da je preko 61.000 ljudi umrlo zbog vrućine tokom rekordno toplog prošlog ljeta u Evropi.

Dolina smrti pred novim rekordom

Čimbenik koji bi ove godine mogao doprinositi visokim temperaturama je klimatski fenomen poznat kao El Nino. Fenomen El Nino, koji se događa između svake dvije i sedam godina, a obilježavaju ga temperature površine mora koje su više od prosjeka u središnjem i istočnom Pacifiku blizu ekvatora, traje otprilike 9-12 mjeseci.

Sjeverna Amerika se već suočila s nizom ekstremnih meteoroloških događaja ovog ljeta, pri čemu dim iz šumskih požara koji nastavljaju nekontrolirano gorjeti u Kanadi izaziva izvanredno zagađenje zraka diljem većih dijelova SAD-a.

Sjeveroistok SAD-a, a osobito savezna država Vermont, također je nedavno pogođen obilnim kišama koje su prouzročile razarajuće poplave. Prema klimatskim znanstvenicima, globalno zatopljenje može dovesti do obilnijih i češćih oborina. Građani u većem dijelu američkog juga se tjednima suočavaju s visokim temperaturama.

Daniel Swain, klimatski znanstvenik s kalifornijskog univerziteta u Los Angelesu je rekao da bi temperature u Dolini smrti mogle doseći ili oboriti rekord najviše temperature zraka ikada izmjerene na Zemlji. Službeni rekord WMO-a iznosi 56.7 stepeni Celzijusa i zabilježen je 1913. u Dolini smrti, pustinji na jugu Kalifornije.

Temperature u Meksiku išle i do 50

U Mexicaliju, gradu s više od milion stanovnika na sjeveru Meksika, temperature su ove sedmice porasle do 50 stepeni, prisiljavajući mnoge stanovnike da ostanu u kućama, a volonteri i vlasti pokušavaju pomoći onima koji ne mogu.

Smrtonosni toplinski val podigao je temperature diljem Meksika u lipnju, ali dok su zadnje sedmice donijeli olakšanje južnijim regijama, sjeverne države, koje su navikle na vrućinu, nastavile su se grijati na iznadprosječno visokim temperaturama.

Toplinski valovi uobičajeno pogađaju Meksiko u aprilu i maju, prema podacima nacionalnog univerzitetu Meksika UNAM. Prema stručnjacima ove je godine toplinski val teži zbog suše.

Oceani također nisu pošteđeni visokih temperatura. Temperature vode blizu južne obale savezne države Floride su premašile 32 stupnja Celzija, prema Agenciji za istraživanje okeana i atmosfere.

Što se Sredozemnog mora tiče, površinske temperature će biti iznimno visoke tijekom nadolazećih tjedana, objavio je WMO, a mogle bi prijeći i 30 stepeni u nekim dijelovima, što je nekoliko stepeni iznad prosjeka.

Temperatura leda u antarktičkom moru je rekordno niska

Sve više temperature okeana mogu imati katastrofalne posljedice za morske životinje u pogledu njihova preživljavanja i migracija, a također mogu negativno utjecati i na ribarsku industriju.

Na drugom kraju planeta, temperatura leda u antarktičkom moru pala je u junu na rekordno nisku razinu.

Svijet se prosječno zagrijavao za 1.2 stepena od sredine 19. stoljeća, što je dovelo do intenzivnijih toplinskih valova, većih suša u nekim područjima i žešćih oluja zbog podizanja razine mora. Talas iz WMO-a rekao je da trenutni toplinski val naglašava sve veću hitnost smanjenja emisija stakleničkih plinovima što je brže i više moguće.