Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gori oko Šibenika

Zbog velikog požara u Hrvatskoj pomoć potražile i porodice iz Bosne i Hercegovine

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

z Hrvatske vatrogasne zajednice poručili su da prve procjene govore kako je opožareno oko 600 hektara

Jak vjetar otežava gašenje velikog požara koji je planuo danas oko 11:10 u mjestu Gornji Banovci kod Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji. Na terenu je više od 150 vatrogasaca, a požar gasi sedam aviona.

Požar je zahvatio više kuća i automobila u Grebaštici, a porodice su evakuisane. Vatra je tokom popodneva lokalizovana kod Grebaštice, ali se preko brda širi prema Primoštenu te prijeti kampu u Bilom. Lakše su povrijeđene četiri osobe, tri vatrogasca i jedan građanin, za kojeg vatrogasci tvrde da je svojevoljno došao u zonu gašenja požara kako bi gledao i snimao gašenje.

Oštećeno više kuća

Na licu mjesta je i potpredsjednik hrvatske vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je obišao je operativne snage koje gase požar, javlja Dalmatinski portal.

“Oštećeno je sedam kuća, četiri krovišta i tri fasade, sedam automobila je izgorjelo. Tek treba utvrditi jesu li svi bili od ranije u voznom stanju. Oštećeno je nešto manjih privrednih objekata, dva ili tri”, kazao je ministar.

Dodao je da je pomoć u vidu smještaja zatražilo 11 osoba.

“Radi se o tri porodice, jednoj iz Slovenije i dvije iz Bosne i Hercegovine. Oni su smješteni u dvorani Baldekin u Šibeniku. Kamp su ljudi napuštali, neki se vraćaju. Bilo je u jednom trenutku dosta napeto, požar je ušao u mjesto između kuća. No koordiniranim i snažnim angažmanom vatrogasaca i zračnih snaga HRZ-a, situacija je smirena. Započeo je očevid kojim će se utvrditi uzroci požara”, rekao je ministar.

Naglasio je da žrtava nema.

Vatru gasilo osam aviona

“Imovinska šteta, bilo da su kuće, privredni objekti ili vozila, nije velika. Sada su snaga usmjerene prema dijelu gdje gori, prema Primoštenu. Prema onome što sam čuo od vatrogasaca, trebalo bi se večeras zaustaviti širenje. Međutim, dosta toga će ovisiti o vjetru. Ovo danas je bilo orkansko jugo, u jedno trenutku airtractori uopće nisu mogli letjeti”, dodao je Božinović.

“U jednom smo trenutku na nebu imali osam protupožarnih aviona. Ne sjećam se da smo u zadnje vrijeme na jednom požarištu imali toliku grupu zračnih snaga. U jednom trenutku je dio stanovnika evakuiran. Dobrim dijelom su se i sami snašli”, kazao je on.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice poručili su da prve procjene govore kako je opožareno oko 600 hektara.