Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poznati kuhar: Hrvatski turizam je musaka od apartmana u ružnim kućama

mate kuhar

Poznatog hrvatskog kuhara Matu Jankovića su tekstovi u medijima koji se bave hrvatskim turizmom inspirirali da i sam iznese svoje mišljenje, koje, izgleda, nije baš laskavo.

“Hrvatski turizam je, htjeli mi to priznati ili ne – loš”, započeo je on svoje izlaganje.

Mate se požalio kako se odlični restorani mogu nabrojati na prste, a osvrnuo se i na odlazak kvalificirane radne snage.

“Hoteli od pet zvjezdica su još uvijek rijetkost, kao i dobri popratni sadržaji. Restorani su ispodprosječni do osrednji. To što se hvatamo nekolicine imena na Jadranu i to što ih uz dodatak ‘nekolicina’ možemo sve nabrojati dokaz je turističke impotencije. Kadar nam odlazi u inozemstvo. Od deset konobara s kojima sam sarađivao u najboljim lokalima, osam ih je otišlo iz Hrvatske u kasnim tridesetima”, piše Mate.

U nastavku se osvrnuo i na omjer cijena i kvalitete ponude.

“‘Hrvatski turizam’ je je… oksimoron i musaka sastavljena od apartmana u ružnim kućama, koncesioniranim plažama s gusto nabijenim ležaljkama (da ne bi slučajno stavio ručnik negdje) te restorana i barova u kojima caruje loša hrana, loš servis i jelovnici koje je prevodio Google translate (škampi na način kuće – shrimps on the way home). O cijeni ne želim pričati, te ako je sve dobro, platiti nije problem. Problem je što je uglavnom loše te je i onda cifra na računu velika”, kaže on.

Na kraju je spomenuo i svoja predviđanja za budućnost hrvatskog turizma, koja, po njemu, nije baš najsvjetlija.

“Jadran polako, ali sigurno postaje megafriteza za EU sirotinju koja će s porastom standarda u vlastitoj zemlji polako otići na atraktivnije destinacije. I još jedno, igrali smo finale prvenstva, ali svako ko misli da duge lopte Modrića i odbrane Subašića mogu dovesti turiste koje ovo nabrojano može zadržati je idiot”, zaključio je Mate.