Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tajne Gordona Ramsaya

Recept za najbolje palačinke: Jedan ključni sastojak pravi ogromnu razliku

palacinke
Foto: Unsplash
Ilustracija

Ono što poznati kuhar dodaje u smjesu, a u BiH rijetko koristimo u ovoj poslastici je – puter

U svojoj karijeri veliki kuhar Gordon Ramsay je mnogo puta otkrivao recepte za palačinke. Bilo da se se radilo o slanim, slatkim ili onim sa dodacima kumina, đumbira i kokosa, jedno im je zajedničko – savršeno tijesto.

Poznati britanski kuhar priznaje da se savršena glatka smesa postiže ako sve sastojke miješate žicom, a mlijeko postepeno pridružujte drugim sastojcima, piše Pun kufer.

Ono što on dodaje u smjesu, a u BiH rijetko koristimo u ovoj poslastici je – puter.

Evo i osnovnog recepta Gordona Ramsaya za savršene palačinke.

Sastojci:

125 grama brašna

2 srednje velika jaja

300 ml mlijeka

prstohvat morske soli

1 kašika istopljenog putera

Priprema:

Brašno pomiješajte sa solju. Jaja umutite mutilicom. U sredini brašna napravite rupu i ispunite je smjesom jaja i dodajte istopljeni maslac.

Polako dolivajte mlijeko u smjesu jednom rukom, a drugom rukom miješajte smjesu žicom.

Pustite da tijesto malo odstoji.

Zagrijte tavu, dodajte nekoliko kapi ulja, pa ispecite palačinke na uobičajeni način. Prijatno!