Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Roditelji vežu djevojčicu dok su na poslu

djevojcica kamen3

Roditelji u Indiji vežu svoju 15-mjesečnu kćerku za kamen dok su na poslu, ali tvrde da nemaju izbora.

Naime, oni ne mogu priuštiti dadilju za malenu Shivani i njenog troipogodišnjeg brata, koji nije dovoljno veliki da se brine o njoj.

Roditelji smatraju da je to jedini način da djevojčica ne dospije sama na ulicu u jednom mjestu u zapadnoj Indiji.

Bosonoga i prekrivena prašinom, djevojčica bude po devet sati zavezana napolju na temperaturama oko 40 stepeni Celzijusa.

– Vežem je da ne ide na cestu. Moj sin ima 3,5 godine, tako da je ni on ne može kontrolisati. Naselje je puno prometa i nemam izbora. Radim to zbog njene sigurnosti, kazala je majka Sarta Kalara koja sa suprugom radi za 2,59 funti dok kopaju rupe za električne kablove u Ahmedabadu.

djevojcica kamen1111

Diljem Indije ima mnogo građevinskih radnika koji rade na novim zgradama i putevima u većim gradovima. Tako se često mogu vidjeti djeca koja se valjaju u pijesku i blatu dok njihovi roditelji nose cigle, kopaju i grade luksuzne kuće.

Mnoge porodice nemaju gdje otići, nego žive u šatorima u mjestu gdje izvode radove ili žive na otvorenom, kao porodica djevojčice Shivani.

Roditelji najčešće čuvaju svoju djecu do sedme ili osme godine, a onda ih šalju bakama i djedovima da živie s njima u siromašnim selima.

Prabhat Jha, voditelj zaštite djece iz organizacije “Save The Children” u Indiji, kaže da je neophodno da se djeca smjeste na sigurna mjesta jer su u velikoj opasnosti da budu povrijeđena.

Potresne fotografije snimio je fotoreporter Reutersa, koji tvrdi da, kad se vratio drugi dan da uslika djecu, radnici su ga gađali kamenjem.