Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"C3S"

Sve ukazuje na to da će 2023. biti najtoplija godina u istoriji

bacvice novembar
FOTO: Pixsell
Ovo je snimka sa splitskih Bačvica snimljena 6. novembra

Temperature površine mora bile su najviše ikad zabilježene u ovom mjesecu, što je fenomen uzrokovan globalnim zagrijavanjem

Danas će u Bosni i Hercegovini preovadavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom dana. U jutarnjim satima i dio prijepodneva slaba kiša ili lokalni pljusak je moguć ponegdje u Hercegovini i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 12 do 18 stpeni.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje poslijepodne. Prijepodne lokalno je moguća slaba kiša. Dnevna temperatura oko 14 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prošli mjesec je bio najtopliji oktobar ikad zabilježen na svijetu, objavio je u srijedu evropski klimatski monitor, dok će mjeseci izuzetne vrućine vjerovatno učiniti 2023. najtoplijom godinom u istoriji.

Sa temperaturama koje su izuzetno visoko iznad prethodnih prosjeka, naučnici kažu da pritisak na svjetske lidere da obuzdaju zagađenje stakleničkim plinovima koji zagrijavaju planetu nikada nije bio hitniji dok se pripremaju za sastanak u Dubaiju za klimatsku konferenciju UNCOP28 ovog mjeseca.

Suša je pogodila dijelove Sjedinjenih Država i Meksika tokom oktobra, dok je u ogromnim dijelovima planete bilo vlažnije od normalnih uvjeta koji su često povezani s olujama i ciklonima, saopćila je Služba EU za klimatske promjene Copernicus (C3S).

Temperature površine mora bile su najviše ikad zabilježene u ovom mjesecu, što je fenomen uzrokovan globalnim zagrijavanjem za koji naučnici kažu da igra ključnu ulogu u pravljenju oluja da budu žešće i destruktivnije.

– U oktobru 2023. godine zabilježene su izuzetne temperaturne anomalije, nakon četiri mjeseca brisanja globalnih temperaturnih rekorda – rekla je Samantha Burgess, zamjenica direktora C3S.

– Gotovo sa sigurnošću možemo reći da će 2023. biti najtoplija godina u istoriji, i da je trenutno 1,43 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog prosjeka. Osjećaj hitnosti za ambiciozne klimatske akcije koje idu na COP28 nikada nije bio veći – kazala je ona.