Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Biser Hercegovine

“Svi za našu Neretvu”: Za vikend međunarodna ekološka akcija čišćenja

neretva ronioci
Foto: Fena/ Arhiva

Mostar će ugostiti stotinu trideset eminentnih instruktora i ronioce iz cijele regije Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine

U sklopu projekta Ekološko edukativne akcije „Svi za našu Neretvu“ u subotu i nedjelju, 9. i 10. septembra, održat će se međunarodna ekološka akcije čišćenja na kupalištu Mostarskog jezera kod Mostara.

Akcija se održava u sklopu aktivnost grant sheme “Grad za sve građanske akcije”, koja se realizira u sklopu projekta Mostar – Prostori koji pokreću, koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira „People In Need“ s lokalnim partnerima.

Mostar će tom prigodom ugostiti stotinu trideset eminentnih instruktora i ronioce iz cijele regije Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ronioci će zajedno s članovima Ronilačkog kluba Mostar očistiti korito rijeke Neretve u akumulacijskom jezeru.

Akciji će se pored ronioca priključiti članovi Udruženja Lađari i Planinarskog društva Prenj iz Mostara koji će biti podrška na kopnu, a organizatori pozivaju i mještane okolnih mjesta Vojna i Raštana da se priključe.

„Ovim projektom želimo osvijestiti i zaštiti biser hercegovačkog kraja, našu prekrasnu rijeku Neretvu i našim ekološkim volonterizmom ukazati na potrebu njenog očuvanja. Mladima želimo pokazati svojim primjerom da otpad ne pripada rijekama i jezerima, educirati ih i prezentirati kako otpad utječe na samu rijeku“, poručili su iz Ronilačkog kluba Mostar.