Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

unaprjeđenje saradnje

U Mostaru 2024. godine tradicionalni festival japanske trešnje “Hanami”

l_07e97d7f05844b5b9b2502acac5c6b93 (1)

U izaslanstvu japanske organizacije bili su predsjednica Toshiko Ito, te stručnjak iz oblasti pejzažne arhitekture i uzgoja japanske trešnje sakura Sakai Suzuki

Grad Mostar u ponedjeljak su posjetili predstavnici japanske nevladine organizacije IPIL IPIL no KAI s kojom suradnja traje već više od 17 godina, a cilj posjeta je unaprjeđenje i intenziviranje te suradnje.

U izaslanstvu japanske organizacije bili su predsjednica Toshiko Ito, te stručnjak iz oblasti pejzažne arhitekture i uzgoja japanske trešnje sakura Sakai Suzuki.

Posjetom se želi dodatno unaprijediti i intenzivirati suradnja između organizacije i Grada Mostara, dogovorena je organizacija tradicionalnog festivala japanske trešnje “Hanami” u Mostaru, koji će se održati u razdobolju veljača – ožujak 2024. godine. Organizacija festivala planirana je već 2020. godine, ali je otkazan zbog pandemije koronavirusa, podsjećaju iz Grada Mostara.

Predstavnici IPIL IPIL no KAI zajedno s višim stručnim suradnikom za održavanje javnih zelenih površina Grada Mostara Bojanom Spasojevićem izvršili su pregled stabala japanske trešnje u parku “Zrinjevac”, a izvršena je i sadnja tri nova stabla japanske trešnje sorte “royal burgundy”, a tri stabla uskoro će biti posađena u parku u Sjevernom logoru.

Dogovorena je suradnja na daljnjem povećanju broja stabala japanske trešnje i na projektu formiranja tematskog parka s japanskim trešnjama.

Nakon razgovora u Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Mostara Marijem Kordićem predstavnici japanske organizacije posjetili su izvorište rijeke Radobolje. U Centru za maslinarstvo na Buni Sakai Suzuki je pregledao nove mlade sadnice japanskih trešanja koje će se u budućnosti saditi na širem gradskom području.

U Mostara sada ima 11 kultivira japanske trešnje i oko stotinu stabala, a uskoro se planira nova sadnja kultivira kao što su amanogawa, shirofugen i fugenzo.