Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Internacionalni projekt

Udruženje “Ruku na srce” odigralo važnu ulogu u umrežavanju mladih Zapadnog Balkana

ruku na srce
Foto: Udruženje “Ruku na srce”

Online radionice su realizovane na teme demokratskih vrijednosti, važnosti učešća mladih u strukturama vlasti i donošenju odluka, rodne ravnopravnosti, transparentnosti i korupcije, ali i mentalnog zdravlja

Udruženje “Ruku na srce” je od 26. do 30. augusta ove godine prvi put realizovalo internacionalni projekat pod nazivom “Future Western Balkan Leaders” s ciljem umrežavanja mladih s područja Zapadnog Balkana i osnaživanja u procesu izgradnje lidera pozitivnih promjena, koji će doprinijeti razvoju svojih zajednica.

Projekat je počeo u junu sa implementacijom online dvomjesečnih radionica za izabrane učesnike iz zemalja Zapadnog Balkana, a završio studijskom posjetom Sarajevu u trajanju od pet dana.

Kroz međusobno upoznavanje i saradnju, te različite vidove neformalnog obrazovanja, učesnici su stekli nova znanja i vještine.

Online radionice su realizovane na teme demokratskih vrijednosti, važnosti učešća mladih u strukturama vlasti i donošenju odluka, rodne ravnopravnosti, transparentnosti i korupcije, ali i mentalnog zdravlja. Pored toga što su se kroz ovaj projekat tretirale aktuelne teme u društvu, učesnici su imali priliku i unaprijediti konverzacijske vještine, obzirom da se kompletan program odvijao na engleskom jeziku.

Tokom boravka u Sarajevu, u Centru za lično i profesionalno usavršavanje (CLPU) održano je 6 radionica za učesnike projekta, od strane domaćih i stranih trenera s bogatim iskustvom u neformalnom obrazovanju mladih: Avdyl Gashi iz Kosova, Dina Bajraktarević iz Tuzle, te Maja Milavić i Maida Zagorac iz Sarajeva.

U utorak 29.08. učesnike projekta je u sarajevskoj Vijećnici primio zamjenik gradonačelnice Sarajeva, Samir Avdić. Obzirom na interesovanja koja su učesnici projekta iskazali, dogradonačelnik Avdić upoznao ih je sa aktivnostima Grada Sarajeva usmjerene ka kreiranju boljih prilika za mlade.

“Put koji je pred vama je izazovan i obećavajući. Vodite se integritetom, otvorenošću i istinskom predanošću. Odlučni, sa vizijom i zajedničkom saradnjom možete utrti put kako svjetlijoj i stabilnijoj budućnosti kako svog grada i zemlje, tako i našeg regiona”, poručio je Avdić.

Cijeneći djelovanje volontera Udruženja Ruku na srce, ovom prilikom je dogradonačelnik Avdić uručio zlatnik Grada Sarajeva predsjednici Udruženja, Hani Hodžić.

Iskustvo učesnika ovog projekta je obogaćeno i posjetama Muzeju ratnog djetinjstva i Muzeju iluzija, a imali su priliku i da dožive čari ljetne atmosfere u Sarajevu kroz posjetu Baščaršiji, Vrelu Bosne te panoramsku vožnju žičarom do Trebevića. Na Trebeviću im je održano kratko predavanje o žičari od njene izgradnje 1959. godine do obnove i ponovnog puštanja u rad u 2018. godine kao jednog od ključnih obilježja Sarajeva.

“Kroz ovaj projekat smo pružili priliku i podržali mlade da se ujedine u svom razvoju kroz neformalnu edukaciju, kako bi unaprijedili svoje vještine, ostvarili lični rast i razvoj, te kao mladi lideri postali aktivni sudionici u kreiranju bolje budućnosti. Cilj ovog ali i naših budućih projekata je povezivanje mladih iz regiona podići svijest o značaju međusobne solidarnosti, tolerancije različitosti i saradnje”, saopćeno je iz Udruženja “Ruku na srce”.

Projekat je podržan od strane Swedish Institute Academy for Young Professionals (SAYP), MALMÖ UNIVERSITY kroz mrežu SAYP alumnija, koji su prošle godine pohađali Sustainable Public Management programme u Švedskoj. Partnerske nevladine organizacije na projektu su: Prima iz Crne Gore, Youth Can iz Sjeverne Makedonije, Beyond Barriers iz Albanije, Youth Center Drenas iz Kosova i Zeleni Krug iz Srbije.