Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ima li išta gore od žilavog mesa

Uz ove trikove će i najtvrđi komadi mesa postati savršeno mekani

meso odresci

Kiseline mogu pomoći kod omekšavanja mesa pa iskoristite limun, ocat pa čak i jogurt mogu omekšati teške proteine

Danima ste sanjali o sočnom odresku, a kad ste ga pripremili shvatili ste da ga možete žvakati danima… Ima li što gore od tvrdog i žilavog mesa?

Ne brinite, dogodilo se to i najboljim kuharicama, a vi možete ipak učiniti nešto da se to ne ponovi. Ovo su samo neki do trikova koji će vam pomoći da omekšate tvrde komade mesa, a ne zahtijevaju mariniranje od nekoliko dana…

Dobro ga istucite: Ovo je najlakši način za omekšavanje mesa, ali ako pretjerate lako ga možete pretvoriti u kašu.

Marinirajte u kiselinama: Kiseline mogu pomoći kod omekšavanja mesa pa iskoristite limun, ocat pa čak i jogurt mogu omekšati teške proteine. Meso se ne bi trebalo ostaviti u marinadi predugo jer kiselina može previše razraditi meso pa ono strukturom više neće odgovarati vašem ukusu. Ciljajte na mariniranje od 30-ak minuta.

Marinirajte enzimima: Određeno voće, poput papaje, ananasa, kiwia ili kruške sadrže enzime koji će opustiti meso. Bromelin je jak enzim pa meso nemojte dugo marinirati ako ste to odlučili napraviti ananasom.

Posolite meso dobro: Ako dobro posolite meso i ostavite da odstoji sat vremena prije pripreme, jaka vlakna u mesu će se opustiti i neće vam biti potrebna marinada.

Kuhajte polako: Polagano kuhanje tvrđih komada mesa na niskoj temperaturi je odlučan način za omekšavanje mesa. Tvrda vlakna, kolagen i vezivna tkiva će se pokidati i tako meso ostaviti mekanim.