Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova studija

“Važno je nekoliko faktora”: Gubitak težine mogao bi biti smrtonosan za starije

i-yunmai-5jctAMjz21A-unsplash

Medicinski stručnjaci zabrinuti su kad starije osobe sa zdravstvenim problemima izgube na težini

Koliko god ljudi slavili vlastiti gubitak težine, on nije uvijek zdrav, zaključak je nove studije koja pokazuje da je gubitak težine kod starijih osoba povezan s ranijom smrću i stanjima koja otežavaju život.

Debljanje u starijoj dobi, s druge strane, nije pokazalo takvu povezanost sa smrti kod inače zdravih osoba, prema studiji objavljenoj u ponedjeljak u JAMA Network Openu, prenio je CNN.

Medicinski stručnjaci zabrinuti su kad starije osobe sa zdravstvenim problemima izgube na težini. Naučnici još u potpunosti ne shvaćaju utjecaj promjene težine na zdravlje starije odrasle osobe, prema glavnoj autorici studije dr. Moniri Hussain, kliničkoj epidemiologinji i višoj znanstvenoj suradnici u zavodu za javno zdravstvo i preventivnu medicinu Sveučilišta Monash u Melbourneu.

Veći rizik kod muškaraca

Studija je promatrala gotovo 17.000 odraslih osoba u Australiji starijih od 70 godina i više od 2000 odraslih osoba u Sjedinjenim Državama koje su imale više od 65 godina. Svi koji su sudjelovali u studiji vagani su na godišnjem sistematskom pregledu između 2010. i 2014., prema studiji.

“Naša studija je otkrila da čak i gubitak težine od 5 posto povećava rizik od smrti, osobito kod starijih muškaraca”, rekla je Hussain.

Debljanje kod zdravih starijih ljudi, s druge strane, nije pokazalo takvu povezanost, dodala je.

Utvrđeno je da su čak i pretile osobe bile izložene povećanom riziku od smrti kada su gubile na težini, rekla je Perri Halperin, direktorica kliničke prehrane za Mount Sinai Health System. Halperin nije bila uključena u studiju.

U okviru studije su na početku istraživanja utvrđene postojeće bolesti kod ispitanika te su isključene osobe koje su imale stanja poput kardiovaskularnih bolesti, demencije ili kroničnih bolesti, rekla je Hussain.

“Također su isključeni oni koji su nedavno bili hospitalizirani, što je važno jer hospitalizaciju često prati gubitak težine zbog akutnih stanja”, dodala je.

Gubitak težine zbog opasnih bolesti

Halperin upozorava da studija nije mogla razlučiti jesu li ljudi, koji su obuhvaćeni istraživanjem, izgubili na težini namjerno ili nenamjerno.

“Nisu postavljena nikakva pitanja o promjenama u razini aktivnosti i kvaliteti prehrane između početnog pregleda i naknadnih, tako da nemamo nikakvih informacija o tome kako su ti čimbenici mogli utjecati na rezultate”, rekla je Halperin.

Gubitak tjelesne težine može biti faktor rizika za smrt jer može signalizirati da postoje drugi problemi. Gubitak težine može biti znak upozorenja za stanja poput raka i demencije, a “često je povezan sa smanjenim apetitom pod utjecajem upale i hormona”, kaže Hussain.

Hronična zdravstvena stanja također mogu potaknuti gubitak težine kod starijih osoba utječući na apetit, metabolizam i prehrambene navike, rekla je Halperin.

Problemi s pokretljivošću i nuspojave lijekova također mogu utjecati na težinu. Promjene u težini također mogu signalizirati zabrinutost zbog načina života, rekla je.

Treba pratiti promjenu težine

“Glavni faktor koji doprinosi gubitku težine kod starijih osoba je društvena izolacija. Drugi faktori su financijski problemi te bolna stanja”, dodala je.

U studijama poput ovih važno je imati na umu da korelacija nije uzročnost, upozorava Halperin. Gubitak težine bio je povezan sa smrtnošću, ali to ne znači da je uzrokovao smrt osobe.

“Također je važno reći da se suprotno ne može ekstrapolirati ni preporučiti – tj. debljanje ne bi nužno smanjilo vaš rizik od smrtnosti”, rekla je.

“Kao i uvijek, razgovarajte o promjenama težine s liječnikom ili drugim medicinskim stručnjakom.”

Ono što je pouka ovog istraživanja je da starije odrasle osobe trebaju pratiti promjenu svoje težine, rekla je Halperin.

“Ako primijete smanjenje broja na vagi ili im možda hlače postanu komotne”, Halperin savjetuje da se to prenese liječniku radi daljnjeg pregleda. Savjet vrijedi i za medicinsku zajednicu, kaže.

Liječnici i pružatelji zdravstvenih usluga moraju znati da promjene u težini zahtijevaju daljnje pretrage.