Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neobičan par

Već 12 godina žive kao nomadi: Kosu perem urinom

FOTO: Screenshot

Ne mogu si zamisliti da svaki dan idem na posao u tu saobraćajnu gužvu, to nije za mene

Miriam (34) iz Holandije i Peter (64) s Novog Zelanda zadnjih 12 godina žive kao nomadi. Par se upoznao dok je Miriam putovala Indijom.

Njihovu je priču u utorak navečer prikazao Channel 5 u emisiji “Ben Fogle: New Lives in the Wild”. Voditelj se s parom sastao u Rodopima u Bugarskoj gdje trenutno žive.

Miriam je bila sportašica no tu je karijeru žrtvovala kako bi mogla putovati svijetom. Peter je prije radio kao nastavnik.

FOTO: Screenshot

– Sjedio sam na sastanku s kolegama i razmišljao kako me mogu plaćati 50 dolara po satu da tu sjedim, no moj je život bio tamo vani – kaže Peter.

– Jedna od stvari koja me u životu najviše oslobodila bila je odlazak od kuće. Ostavio sam ključeve u poštanskom sandučiću za agenta koji je prodao kuću te sam otišao na aerodrom s jednom torbom. Tako sam postao izbjeglica od modernog načina života – dodaje Peter. Par nema stalnu adresu nego putuje od mjesta do mjesta, a sve što imaju nose u svojim torbama. Peter je zadužen za kuhanje, a Miriam je odgovorna za lov i skupljanje hrane. Životinje lovi lukom i strijelom.

– Odgajali su me kao vegetarijanku. Trebale su mi dvije godine da naučim loviti. U početku je to za mene bilo jako šokantno. Ubiti nekoga bila je trauma. Ali kad to jedeš to te puni energijom i osjećam se kao da postajem malo divlja – kaže Miriam.

Voditelj Ben je otkrio da par tu i tamo ode u trgovinu gdje kupuju stvari koje ne mogu pronaći u divljini – poput sladoleda.

Par ima oko 40.000 funti ušteđevine i godišnje troše oko 3500 funti, ali finansije ih ne brinu.

– Ljudi nas pitaju što ćemo učiniti kada ostanemo bez novaca. Pa naći ćemo neki posao – kaže Peter.

Miriam za pranje kose koristi vrlo neobičan šampon, svoj urin. Utrlja ga u kosu i “drži” 20 minuta prije nego ispere kosu.

– Ne mogu si zamisliti da svaki dan idem na posao u tu saobraćajnu gužvu, to nije za mene – kaže Miriam.

Što se tiče njene veze s Peterom kaže da je ona “otvorena”.

– Ja ne posjedujem njega niti on mene. Osjećam se potpuno slobodno i mogu raditi što želim – kaže Miriam.

Ako znaš što je ljubav jasno ti je da ne možeš voljeti samo jednu osobu. Kad si dugo s nekim u vezi tu i tamo se zaljubiš u nekog drugog – kaže. Petera često zamijene za njenog oca.

– Kada sam upoznao Miriam ona je bila odrasla i punoljetna. I ja sam bio. Zašto bi veza onda morala biti ovakva ili onakva. To su samo predrasude – kaže Peter.

Miriam kaže da su razgovarali o djeci no ona je odlučila da ih neće imati jer se ne misli skrasiti. Peter pak misli da će u nekom trenutku trebati usporiti. Kaže i da je sve njihov izbor te da se, ako žele u svakom trenutku mogu vratiti u “normalan” život, piše Daily Mail.