Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekstremne vrućine

Zabilježena površinska temperatura od nevjerovatnih 80 stepeni Celzijusa!

kina
Foto: Screenshot/ YouTube

Uprkos ekstremnoj temperaturi u ovom dijelu kineske provincije Sinkjang, veliki broj turista pohrlio je da bi se fotografisao pored ogromnog termometra

U Kini je zabilježena površinska temperatura od 80 stepeni Celzijusa.

Džinovski termometar na sunčanom dijelu planine Huojan (Vatrena planina), zabilježio je osamdeseti podiok, prenosi Srna.

Uprkos ekstremnoj temperaturi u ovom dijelu kineske provincije Sinkjang, veliki broj turista pohrlio je da bi se fotografisao pored ogromnog termometra koji je pokazivao površinsku temperaturu u realnom vremenu od 80 stepeni Celzijusa, navode kineski mediji.

Peking se također bori sa visokom temperaturom, pa je jučer bio 27. dan sa temperaturom iznad 35 stepeni Celzijusovih, što je novi lokalni rekord.

I drugi dijelovi svijeta bore se sa ekstremnim vrućinama. Tako su toplotni talasi “Kerber” i “Haron” pogodili jugoistočne dijelove Evrope.

U Italiji je zabilježena temperatura viša od 40 stepeni, dok su najveći udari vrućine bili na Siciliji i Sardiniji, na kojim je živa u termometru dosezala 48 stepeni Celzijusa.

U Finiksu, glavnom gradu američke savezne države Arizone, 19. dan zaredom zabilježena su 43 stepena Celzijusa, što je rekord za američke gradove.

Vrućina u Finiksu ne popušta ni noću, budući da nakon zalaska sunca temperatura ne pada ispod 32 stepena Celzijusa, navode meteorološke agencije.