Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto se ženske grudi smanje nakon prestanka dojenja?

dojenje2

Jeste li se ikada zapitale kako i zašto se ženske grudi smanje nakon prestanka dojenja?

Novim istraživanjima koja su objavljena na portalu New Scientist otkriveno je da dojke same s prestankom dojenja počinju svoju transformaciju.

Za vrijeme trudnoće i kasnije dojenja grudi su premrežene uskim mliječnim kanalima koje štiti masno tkivo grudi. Tijelo tada šalje hormonalne signale grudima u kojima se stvara prostor za proizvodnju i “skladištenje” mlijeka zbog čega se kanali šire, posebno u onom dijelu gdje se mlijeko proizvodi. Mijenja se i struktura unutarnjeg epitela, a jednom kada žena prestane dojiti sve se te nove stanice samouništavaju. Grudi ih same doslovno ubijaju i uklanjaju.

No, pitanje je kako ih uklanjaju same.

U ovome naime leži misterij – naš imunološki sistem sve mrtve i umiruće stanice obično uništava i izbacuje procesom koji se naziva fagocitoza no kada je u pitanju jedna tako velika promjena kao što je prestanak dojenja, mogli bismo pomisliti da će to uništavanje i izbacivanje stanica koje više nemaju svrhu na neki način negdje ostaviti traga – kao što je upala, bolno ili oštećeno tkivo – no ništa se od toga doista ne događa kada žena prestane dojiti.

Ono što se događa je sljedeće: Prestankom dojenja epitelne stanice doslovno same “jedu” svoje mrtve komšije (odumrle stanice). Budući da je protein Rac1 neophodan za normalnu proizvodnje mlijeka, kao i fagocitozu u imunološkim stanicama, stručnjaci su se pitali bi li takav proces možda bio moguć i prilikom rekonstrukcije dojki kod mladih djevojaka koje su oboljele od raka, a žele svakako roditi i dojiti dijete.

Da bi to istražili, naučnici su se poigrali s genom za proizvodnju proteina Rac1 kod ženki miševa. Prvo leglo miševa je preživjelo, ali su bebe miševi bili manji nego obično, vjerovatno zato što je mlijeko koje su dobivali sadržavalo manje masti i proteina nego što je normalno.

Rodila bebu nakon 19 sedmica trudnoće: Držala sam ga i plakala

Međutim, većina legla naknadno je umrla zbog čega su i svi daljnji pokusi pokazali koliko je taj protein važan ne samo zbog hranjenja mladunčadi već i za bolju regeneraciju grudi. Daljnji eksperimenti su pokazali da u odsustvu Rac1 mrtve stanice i mlijeko “ubili” grudi tako što su stalno oticale i dovodile do stanja jakih upala tkiva pa je i sama regeneracija tekla sporo, a sve je to uticalo na još lošije stanje grudi sa sljedećim trudnoćama.

“Mliječne žlijezde imaju veliki posao koji moraju riješiti brzo nakon dojenja, ali ako će odumrle stanice “rješavati” samo stanice imunološkog sistema, doći će do spomenutih tegoba u obliku jakih upala i oticanja. I to zato što je tih stanica odjednom previše”, naglasili su biolozi s Cambridgea, no to ne znači da imunološki sistem u tom pogledu ne igra dobro svoju ulogu, već je dijeli s epitelnim stanicama koje veliku količinu odumrlih stanica uništavaju tako da ih “pojedu”. I zato je i taj protein Rac1 toliko važan jer bez njega bi cijeli proces pripreme dojki na dojenje, proizvodnju mlijeka i kasnije vraćanje “na staro” bio narušen.

Epitelne stanice zadužene za samouništavanje stanica koje se više ne koriste čekaju oko tri dana kada počinju sa svojim radom.

Ovi rezultati stoga zorno objašnjavaju što se događa s grudima nakon dojenja, zašto same tako splasnu i gdje to odlazi mlijeko koje beba više ne jede, ali su zapravo jako važna i za priču vezanu uz rak dojke.

Ubrizgavanje krvi u ženski spolni organ pojačava seksualni užitak?!

Otkrića bi mogla imati posljedice za razumijevanje nastanka i razvoja raka dojke. Iako produženo dojenje smanjuje ukupni rizik od raka, valja znati da to nije dugoročno jer se smatra da žene imaju povećan rizik od razvoja raka dojke u prvih 5 do 10 godina nakon trudnoće, sa lošim vijestima da su takvi tumori najčešće puno agresivniji.

Postoje čak i teze da loša razgradnja stanica nakon prestanka dojenja može čak biti i okidač za kasniji nastanak tumorskih stanica.