Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. sportski novinari osvojili 8. mjesto na “Mičmana kupu”

micmana

Reprezentacija sportskih novinara BiH osvojila je 8. mjesto na tradicionalnom malonogometnom turniru “Mičmana kup” koji je održan u sklopu kongresa Udruženja sportskih novinara jugoistočne Evrope (SEESJA) u Kukljici na otoku Ugljanu (Hrvatska).

Turnir je ovaj put sjajno organizirao Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) uz pokroviteljstvo Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

U prvoj utakmici bh. novinari su poraženi od Bugarske (1:3), a u drugoj od Rumunije nakon izvođenja penala. U regularnom dijelu susreta bilo je 1:1.

U utakmici za konačan plasman BiH je bila bolja od reprezentacije Srbije s 2:1.

Pobjednik turnira je reprezentacija sportskih novinara Crne Gore, koja je u finalu bila bolja od Hrvatske s 2:0. U utakmici za treće mjesto Moldavija je savladala reprezentaciju Bugarske.

sportski_novinari_bih19

Crnogorci bolji u finalu od Hrvata

Za najboljeg igrača turnira proglašen je Serghei Ursul iz Moldavije, najbolji golman je Julian Cuibar iz Rumunije, a najbolji strijelac je Uroš Radulović iz Crne Gore sa 6 golova. Pokal za fair-play pripao je Srbiji, a uručio ga je predsjednik Makedonskog olimpijskog odbora Vasil Tupurkovski.

sportski_novinari_bih5

Ekipe BiH i Rumunije

Novinar Jutarnjeg lista i dopredsjednik Hrvatskog zbora sportskih noviniara Nikola Lipovac i naredne dvije godine će obnašati dužnost predsjednika Udruženja sportskih novinara jugoistočne Europe (SEESJA).

Lipovac je predsjednik SEESJA-e od osnivanja udruge 2014. godine, a na kongresu u Kukljici na otoku Ugljanu aklamacijom je dobio novi mandat na čelu Udruženja koje okuplja sportske novinare iz Mađarske, Turske, Grčke, Makedonije, Rumunjske, Moldavije, Crne Gore, Srbije, BiH, Bugarske i Hrvatske. U Kukljici je izabran i novi Izvršni odbor SEESJS-e u kojem su, osim Lipovca izabrani još i Mađar Gyoergy Szoelesi, Dušan Jocić iz Srbije, Murat Agca iz Turske, te Bugarin Mihajlo Delev, koji je ponovno izabran za glavnog tajnika.

sportski_novinari_bih7

Na kongresu je istaknuto da gotovo isti problemi muče sportske novinare iz svih zemalja jugoistočne Europe, a najavljena je i aktivnija uloga SEESJA prema nacionalnim olimpijskim odborima i AIPS-u.

Teška povreda Ligate i najgol turnira

Odmah u prvoj utakmici bh. selekcija ostala je bez ponajboljeg svog igrača Jasmina Ligate koji je u jednom duelu teško ozlijedio rame. Zahvaljujuću brzoj reakciji domaćina Ligata je odmah prebačen u zadarsku bolnicu gdje su mu ljekari namjestili dislocirano rame.

sportski_novinari_bih6

Kolar i Ligata uoči prve utakmice

U posljednjoj utakmici turnira, protiv Srbije, član bh. ekspedicije Mirza Kolar zabio je najljepši gol na turniru. Udarcem iz kornera.

Projekat “Tournalist”

Po prvi puta je, pred više od 120 novinara, predstavljen projekt agencije Btravel, partnera HZSN-a i suorganizatora Quel, zvan “Tournalist”, jedinstvena aplikacija koja sportskim novinarima iz zemalja SEESJA, a uskoro vjerovatno i Svjetske udruge sportskih novinara (AIPS) garantuje najbrži pronalazak prijevoza i smještaja širom Evrope i svijeta po garantirano niskoj cijeni.

sportski_novinari_bih20

Sastav BiH

Boje Bosne i Hercegovine branili su: Emir Delić (Al Jazeera Balkans), Sinan Sinanović (www.sportske.ba), Jasmin Ligata (Oslobođenje), Samir Šišić (Faktor), Adnan Pločo (Faktor), Edin Borovina (Fokus.ba), Edin Solak, Slaviša Vukašinović (Pressrs.com), Mirza Kolar (Televizija Sarajevo), Adnan Pašić (Footgoll.com), Admir Pašić (Footgoll.com), Adnan Kapo (Footgoll.com), Kemal Ahmetović (Federalna televizija), Maja Kostović (basket.ba) i Edin Ramić (vozač).

sportski_novinari_bih14

Bh. tim nastupao je u opremi našeg A nogometnog tima, zahvaljujući Nogometnom savezu BiH.