7.650: Savez će nam upropastiti fudbal, za sada im dobro ide

zeljo_1
Foto: FK Željezničar

Susrete 12. kola Premijer lige BiH proteklog vikenda posmatralo je, vjerovali ili ne, ukupno 7.650 gledalaca.

Najveća posjeta zabilježena je u nedjelju na Grbavici, gdje je poraz Željezničara od GOŠK-a (1:2) pratilo 3.000 gledalaca, dok je na Koševu u subotu navečer na susretu Sarajeva i Radnika bilo 2.000 gledalaca.

Susret Zrinjskog i Slobode pratilo je 1.500 gledalaca, dok je najmanja posjeta zabilježena u Ugljeviku na meču Zvijezde 09 i Mladosti, gdje se okupilo samo 150 gledalaca.

Ništa bolje nije bilo ni na Tušnju, gdje je duel Tuzla Cityja i Širokog Brijega posmatralo 400 gledalaca, a na Bilinom polju na meču Čelika i Krupe bilo je 600 gledalaca.

Katastrofalna politika Nogometnog saveza BiH pod palicom Elvedina Dine Begiće uzima danak. Odluka o skraćivanju lige po principu “vidjela žaba da se konji kuju, pa i ona digla noge”, užasno loše suđenje, sumnjive utakmice, odlučivanje o krajnjem ishodu takmičenja za zelenim stolom, a ne na terenu, niz skandala koji se guraju pod tepih… sve je to dovelo do toga da u čitavoj ligi na tribinama ne možemo skupiti ni 10.000 ljudi (u državi u kojoj je fudbal najpopularniji sport).

Svugdje u svijetu fudbal se igra zbog navijača i publike, samo u BiH ne. U BiH se fudbal igra zbog sudija, zbog kladionica, zbog gazdi klubova koji nerijetko ne poznaju ni osnovna nogometna pravila, zbog čelnika Saveza koji, kako reče jednom Nikola Nikić, ni mačku s praga u životu šutnuli nisu, a kamo li loptu.

Begić i kompanija su Premijer ligu BiH pretvorili u seosku ligu u kojoj je najlakše zadovoljiti apetite “klubova od kojih ih može zaboljeti glava”. Ima ih otprilike taman toliko koliko je i mjesta u evropskim takmičenjima. Ostatak lige je tu da šuti i učestvuje, i da budu zadovoljni ako se spase od ispadanja.