Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EP u dvorani

Abedin Mujezinović nada se finalu u debitantskom nastupu

abedin mujezinovic1333

Činjenica da sam ovog mjeseca istrčao normu, govori da spremno dočekujem nastup u Glasgowu

Zenički srednjeprugaš Abedin Mujezinović (26 godina) u škotskom će Glasgowu ove sedmice imati i debitantski nastup na evropskim dvoranskim prvenstvima (1.-3. marta).

Mujezinović je normu za disciplinu 800 metara, koja je ovog puta iznosila 1:49.20, ispunio nedavno, 3. februara u italijanskoj Padovi, gdje je i pobijedio s vremenom 1:48.57.

-Činjenica da sam ovog mjeseca istrčao normu, govori da spremno dočekujem nastup u Glasgowu. Naravno, nadam se da ću proći kvalifikacije u petak navečer (19.48 sati), a onda se u subotu boriti i za finale. Finale je na programu u nedjelju – napominje Mujezinović, koji se jučer vratio iz Beograda, gdje je prošle sedmice imao posljednji nastup.

U trci na 400 metara, u kojoj je s 47.40 pobijedio njegov klupski i reprezentativni kolega Amel Tuka, on je s vremenom 49.28 zauzeo četvrto mjesto.

-Ostao sam još nekoliko dana trenirati u njihovoj dvorani, jer ovdje nemam uslova – ističe Mujezinović, koji se tokom ove zime pripremao u Zenici, Makarskoj, Italiji i Beogradu, gdje je prije dvije godine prvi put postao dvoranski prvak Balkana na 800 metara.

Iste je godine naslov prvaka Balkana osvojio i na otvorenom, ali na takmičenju u Novom Pazaru. Najznačajniji uspjeh u dosadašnjoj karijeri ipak mu je prošlogodišnja bronzana medalja sa Mediteranskih igara iz španske Tarragone, koja je i ujedno prva medalja koju je neki bh. atletičar ostvario u trkačkim disciplinama na MI.

Mujezinović je prošle godine nastupio i na Evropskom prvenstvu na otvorenom u Berlinu, ali je, nakon izuzetno hrabrog nastupa s vremenom 1:48.07 bio četvrti u grupi te ostao bez polufinala, da bi, naknadno, a zbog navodnog sprečavanja Britanca Elliota Gilesa da ga pretekne, nepravedno bio i diskvalificiran.

Nije uvažena ni žalba Atletskog saveza BiH pa je Mujezinović ostao i bez plasmana u Berlinu, mada je veći dio trke bio među prvom trojicom u svojoj grupi te se činilo da će ući u polufinale, u koje je ipak otišao Giles s 1:48.05.