Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promjena na kormilu

Admir Smajić tim menadžer tuzlanske Slobode, pripreme počinju 15. juna

nogomet_sloboda_smajlovic_smajic_brandalik

Brandalik je rekao da je Smajić dobio jednoglasnu podršku klupske uprave zbog svojih ideja, nogometnog rejtinga, iskustva i stavova spram Slobode

Admir Smajić je novi “kormilar“ tuzlanske Slobode, još nije određeno ko će činiti stručni štab ekipe, a početak priprema za narednu sezonu najavljen je za 15. juni, rečeno je danas na konferenciji za novinare tuzlanskog kluba.

Novinarima su se obratili potpredsjednik UO kluba Eduard Brandalik, sportski direktor Ademir Smajlović, te novi šef struke Admir Smajić.

Brandalik je rekao da je Smajić dobio jednoglasnu podršku klupske uprave zbog svojih ideja, nogometnog rejtinga, iskustva i stavova spram Slobode.

Smajlović je rekao da će kao sportski direktor realizirati ono što novi tim menadžer bude tražio, a u vezi sa izborom saradnika u stručnom štabu, te igrača.

– Ja sam, u stvari, njegov kurir, usko ćemo sarađivati isključivo u interesu Slobode. Bio je veliki igrač, reprezentacivac BiH i saradnik Blažu Sliškoviću, kada je ovaj vodio reprezentaciju BiH. Smajić će biti šef svim trenerima prvog tima i ima odriješene ruke da bira saradnike, predlaže igrače i plan rada, a ujedno je odgovoran za rad ekipe – naglasio je Smajlović.

Smajić je kazao da je potpisao ugovor na godinu, te da će saradnike izabrati narednih dana, dodavši da mu je želja da to budu mladi i ambiciozni treneri iz redova Slobode.

-Prema informacijama koje posjedujem, imamo mnogo igrača kojima ističe ugovor i žele promijeniti sredinu. Odmah ćemo početi s razgovorima i želja nam je da što prije sklopimo tim. U ovoj godini prioritet nam je stabilizacija ekipe. Mladi igrači će imati priliku da uđu u prvi tim ukoliko imaju potencijala – naglasio je Smajić.

Od igrača će, kaže, tražiti da shvate šta znači nositi dres Slobode, kluba koji je u bivšoj državi bio poznat po tome da nikada nije kupovao igrače.

– Igrači će se morati identifikovati s klubom, navijačima, ljudima iz kluba i gradom. Nemamo mnogo vremena i mnoge stvari morat ćemo rješavati u hodu. Tražit ću da igrači najprije nešto daju klubu, a tek onda da nešto za sebe mogu tražiti – naglasio je novi “kormilar“.

Kao i prošle godine u ovo vrijeme, kada je postavljen za tim menadžera Slobode, istaknuo je da nije mađioničar i da ništa ne može garantovati, ali da će sve učiniti da se njegov i plan uprave realizuje.

Nije želio objašnjavati zašto je prošlog ljeta, mjesec dana nakon imenovanja za tim menadžera, podnio ostavku i Slobodu ostavio na cjedilu.

– To je prošlost i ne želim se vraćati na te stvari. S ljudima iz Slobode razišao sam se na korektan način. U nogometu ima stvari koje prihvatate ili ne prihvatate. Trebat će nam velika podrška, a ja želim da sve što radim bude transparentno i neću se kriti pod javnosti. Jedino što priznajem jeste igralište, disciplina i rad – smatra Smajić.

Brandalik je dodao da će Smajić predložiti saradnike, te da ima podršku uprave prilikom selektiranja i dovođenja igrača. Napomenuo je da su u klubu napravili disciplinski i pravilnike o plaćama i odnosima s javnošću, uspješno je okončan posao vezan za dobijanje licence.

– Sada su na red došli treneri i igrači. Svi ćemo raditi kao Sloboda i niko neće biti iznad kluba. One koji nam budu prigovarali na ovakvom radu tretirat ćemo kao da su protiv Slobode – rekao je potpredsjednik Brandalik.

Odgovarajući na pitanja o razlazu sa Zlatanom Nalićem, kazao je da nije otpušten, nego da uprava nije smjela ući u rizik angažovanja trenera koji je od 99 mogućih bodova u sezoni osvoji 38, zbog čega se opredijelila da potraži drugog stručnjaka.