Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

evakuisane u australiju

Afganistanske nogometašice plakale i molile za pomoć, sada su spašene

519d391a-a01e-4769-9f7f-6cd2f9f09684

“Ove mlade žene su sportašice i aktivistice koje su bile u opasnosti, a mi ovim putem zahvaljujem međunarodnoj zajednici što je uložila velike napore da im pomogne”, objavio je Fifpro

Australijska vlada iz Kabula je evakuirala više od 75 afganistanskih nogometašica i njihovih članova porodica nakon što su njihovi vapaji objavljeni u cijelom svijetu.

Nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, nogometašice su u strahu za život pobjegle na sigurnu lokaciju i tamo čekale da ih se spasi, prenosi Index.

“Ove mlade žene su sportašice i aktivistice koje su bile u opasnosti, a mi ovim putem zahvaljujem međunarodnoj zajednici što je uložila velike napore da im pomogne”, objavio je Fifpro u svom saopćenju pa dodao:

“Pozivamo da se ne stane na ovome, već da im se pruži sva pomoć koja bi im mogla biti potrebna oko integracije u novo društvo, ali i da se na isti način pomogne ostalim sportašima i ljudima u Afganistanu.”

Bivša kapitenka i trenutna direktorica afganistanske ženske nogometne reprezentacije Khalida Popal opisala je ovu evakuaciju kao veliku pobjedu nad talibanima, ali i dodala da ovo nije kraj.

“Nogometašice su bile hrabre u jako teškim trenucima, a sada se nadamo da ih izvan Afganistana čeka bolji život. Ženski nogomet je jedna velika porodica i moramo se brinuti da svi imaju ono što im treba”, rekla je Popal pa dodala:

“Nisam mogla spavati, stalno sam plakala. Osjećala sam se bespomoćno sve dok nisam čula da su dobro i da su na sigurnom. Treba spasiti i sve ostale.”