Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

doktori nisu optimisti

Agonija fudbalske legende: Kako kćerki da kažem da ću brzo umrijeti?

fernando-ricksen-2

Danas ima tek 40 kilograma no situaciju podnosi najbolje što može, ali jedna stvar ga itekako uništava

Legenda Rangersa i bivši holandski reprezentativac Fernando Ricksen boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), neurodegenerativnog poremećaja u kojem dolazi do propadanja živčanih stanica mozga i kičmene moždine.

Bolest mu je dijagnosticirana prije šest godina. Sada mu je rečeno da ima još 18 mjeseci života. On pak pokušava normalno živjeti.

“Doktori su mi prije mjesec dana savjetovali da počnem koristiti masku. U posljednje vrijeme osjećam se umorno, čak i nakon sna. Kada se probudim, imam vrlo živopisne snove i glavobolju”, rekao je 42-godišnji Ricksen koji se nalazi u škotskoj bolnici St. Andrew gdje će ostati do kraja života.

Danas ima tek 40 kilograma no situaciju podnosi najbolje što može. Zahvalan je doktorima i svima koji se brinu o njemu, no jedna stvar ga itekako uništava.

“Ne smijem Isabelli ispričati šta se događa jer ne znam kako bi to podnijela. Ona razumije da tata ne može govoriti, da ne može hodati, ali mislim da ne shvata da će umrijeti. Ona još uvijek pita kada se tata vraća kući i to mi je nešto najbolnije”, rekao je Ricksen koji se nada da će postati prvi čovjek koji će pobijediti ovu opaku bolest.

“Ljutit sam zbog bolesti, što ovisim o drugim ljudima i ne mogu ništa sam”, a na pitanje boji li se smrti, kaže:

“Teško je reći. Ne bojim se umiranja. Ali osjećam se uplašeno kad ne mogu disati zbog ALS-a. Bojim se kad se gušim”

Od te je bolesti preminuo fizičar Stephen Hawking koji je obolio u 22. godini.

“Kažu da to nije realno, ali zašto ne bi bilo? Pa Stephen Hawking s tom je bolešću živio 50 godina. To je blizu ozdravljenja. Borit ću se do kraja jer si izgubio kad se prestaneš nadati”, zaključuje bivši defenzivac Fortune Sittard, AZ-a, Rangersa i Zenita pa duhovito dodaje:

“S ovom maskom izgledam kao Darth Vader.”

Najtužnija fudbalska priča: Imao je sve, danas bespomoćno čeka smrt