Fudbal

golgeter s koševa

Ahmetović nadmašio svog šefa Musemića, kad on pogodi Sarajevo rijetko gubi

03/11/2019

hmetović je prvih 50 golova u bordo dresu postigao u 41 različitoj utakmici, a u mečevima kada se ovaj sjajni centarfor upisivao u listu strijelaca, bordo tim je ostvario učinak od 31 pobjede, sedam remija i samo tri poraza

U jučerašnjoj utakmici protiv Širokog Brijega, Mersudin Ahmetović je postigao svoj drugi het-trik u bordo dresu, a upravo je njegov treći pogodak bio ujedno i jubilarni 50. pogodak u zvaničnim utakmicama u dresu FK Sarajevo, piše Bordo vremeplov.

Sjajni centarfor bordo tima je tako postao tek sedamnaesti igrač u klupskoj historiji koji je uspio postići 50 zvaničnih golova, obezbijedivši sebi mjesto u izabranom društvu kojeg između ostalog čine i najveće klupske legende poput Asima Ferhatovića, Safeta Sušića, braće Musemić, Predraga Pašića i drugih.

Za ovaj podvig, Ahmetoviću je bilo potrebno 120 nastupa, a samo su petorica fudbalera uspjela za manje utakmica stići do cifre od 50 golova. Rekorder je Salih Šehović koji je do ovog jubileja stigao u svojoj 74. zvaničnoj utakmici, a zatim slijede Boško Antić (91), Emir Obuća (104), Zijad Arslanagić (114) i Vahidin Musemić (119). Ahmetović je tako uspio nadmašiti učinak svog aktuelnog trenera Husrefa Musemića (124 utakmice), saigrača i kapitena Krste Velkoskog (126), pa čak i najveću klupsku legendu Asima Ferahtovića, koji je svoj pedeseti pogodak postigao u 127. zvaničnoj utakmici.

Iako mu je igra glavom najveća prednost, Ahmetović je većinu pogodao postigao desnom nogom (24). Glavom je postigao 16 golova, dok je slabijom lijevom nogom protivničke mreže tresao deset puta. Samo dva gola Ahmetović je postigao izvan šesnaesterca, a od ukupno 48 koliko ih je dao iz kaznenog prostora, njih 15 je dao iz protivničkog peterca.

Statistički gledano, Ahmetović najčešće pogađa u drugom poluvremenu (30 golova), a najviše golova postigao je u posljednjoj trećini drugog poluvremena (11 golova), dok je najmanje postigao na samom otvaranju utakmice, jer je u prvih 15 minuta protivničke mreže tresao samo četiri puta. Od ukupno 50 golova, njih 30 je postigao na stadionu Koševo, dok je preostalih 20 postizao u utakmicama u kojima je Sarajevo bilo gost.

Najviše golova je postigao u utakmicama protiv širokog Brijega, Zrinjskog i Viteza, čije je golmane matirao po pet puta.

Najbolju saradnju Ahmetović definitivno ima sa Anelom Hebibovićem koji mu je pripremio čak sedam golova, dok su mu po četiri puta asistirali Krste Velkoski, Benjamin Tatar i Elvis Sarić. Od ukupno pedeset golova, Ahmetović je njih 49 postigao iz igre, uz tek jedan gol sa bijele tačke.

Ahmetović je prvih 50 golova u bordo dresu postigao u 41 različitoj utakmici, a u mečevima kada se ovaj sjajni centarfor upisivao u listu strijelaca, bordo tim je ostvario učinak od 31 pobjede, sedam remija i samo tri poraza, piše na stranici Bordo vremeplova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.