Frenkie de Jong

Ajax je “mozak” svoje ekipe kupio za 1 euro!

frenkie-de-jong (1)

Kad se otarasi suigrača na leđima najčešće slijedi hirurški precizna lopta. To potkrjepljuje podatak od 92,1 posto tačnih dodavanja u prosjeku u holandskoj ligi

Frenkie de Jong (21) ključni je čovjek Ajaxa, ekipe koja se plasirala u polufinale ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka izbacivši pritom Real Madrid i Juventus.

Holandskog virtuoza već je za 75 miliona eura zakaparila Barcelona, a iako svakom svojom kretnjom odaje dojam da je prošao čuveno Ajaxovu školu nogometa to baš i nije u potpunosti tačno.

Naime, Frenkie de Jong izdanak je prosječnog holandskog kluba Willema II iz čije je juniorske ekipe preselio u Ajaxovu 2015. godine. Cijena? Vjerovali ili ne, “kopljanici” su De Jonga platili samo jedan euro.

Ipak, Willem se donekle osigurao pa je u ugovor ugradio klauzulu po kojoj im je Ajax dužan isplatiti 10 posto od eventualnog budućeg transfera.

Zamislite kako sad u Willemu trljaju ruke. Na ime De Jongovog transfera na račun im je već leglo 7,5 miliona eura što nije zanemariv iznos. U 45 utakmica ove sezone zabio je četiri gola i još tri namjestio.

Koliko je nadišao holandsku Eredivisie govori podatak da je postao prvi Ajaxov igrač od kad se vodi statistika (2010. nap. a.) koji je imao 100 posto uspješnosti driblinga u jednoj utakmici (9/9), a prosječno po utakmici pokušava sedam driblinga. Toliko je siguran na lopti da protivnicima onemogućava opciju presinga.

Kad se otarasi suigrača na leđima najčešće slijedi hirurški precizna lopta. To potkrjepljuje podatak od 92,1 posto tačnih dodavanja u prosjeku u holandskoj ligi.

Frenkie de Jong je svoju kvalitetu dokazao ove sezone, a zbog gracioznih pokreta uspoređuju ga s Franzom Beckenbauerom, a neki idu toliko daleko da kažu da tehnički može parirati velikom Johanu Cruyffu. Ovaj dečko je apsolutno zaludio Evropu.