liga prvaka

Ako Dinamo prođe, svi klubovi HNL-a zaradiće skoro po milion KM

hajrovic-gojak

Posljednji put Dinamo je u 90 minuta u Evropi primio tri ili više golova novembru 2016.

Osim za 15,2 miliona eura, koliko će Dinamo dobiti eliminira li večeras Rosenborg i izbori Ligu prvaka, “modri” igraju i za devet klubova u HNL-u. Jer Dinamovim ulaskom u Ligu prvaka svaki klub u HNL-u dobiti će tri miliona kuna (nešto manje od milion KM), novac koji UEFA-a daje iz Fonda solidarnosti.

Iz tog razloga sasvim je razumljiva odgoda prvenstvene utakmice s Rijekom jer Dinamo ne igra samo za sebe. Iz istog razloga utakmice odgađaju Holanđani, Belgijanci, Danci, Šveđani…

– Trebamo gledati iz neutralne pozicije. Svi su sretni kad im Dinamo donese novac iz Lige prvaka, onda su svi zahvalni. Ako postoji neka logika da se olakša klubovima koji igraju u Evropi, a svi živimo od toga, valjda postoji – rekao je trener Rijeke Igor Bišćan.

Dinamo je s velikim optimizmom otputovao u Trondheim, niko ni ne pomišlja da bi mogli ispasti.

– Pozivam na optimizam. Imamo dobar rezultat, što ništa ne znači. Čeka nas puno posla, ali vjerujem da smo spremni i da ćemo ponoviti utakmicu iz Zagreba – rekao je trener hrvatskog prvaka Nenad Bjelica.

Gotovo svi hrvatski treneri, cijela nogometna struka, uvjereni su da će Dinamo izboriti Ligu prvaka. Šest puta su “modri” igrali najelitnije nogometno takmičenje, no nikada nisu na uzvrat ušli s toliko optimizma.

– Kakav Rosenborg očekujem? Jaki igrači na krilima, neugodan centarfor, dvojica igrača koji dolaze iz drugog plana i mogu biti opasni. Pokazuju veliku snagu kad igraju kod kuće, ali spremni smo. Vjerujem da ćemo ponoviti utakmicu iz Zagreba ili onu iz Budimpešte i imamo šansu za prolazak. Zahtijevat ćemo angažiranost i idemo na pobjedu, nemamo drugog izbora – rekao je Bjelica.

Prednost iz prve utakmice je ogromna, zabije li Dinamo gol, Rosenborg će morati dati čak četiri da izbori Ligu prvaka. Teško? Rekli bismo – vrlo teško. Jer Dinamo je ove sezone u Evropi primio samo jedan gol. Sad bi u Trondheimu trebao primiti tri. Posljednji put Dinamo je u 90 minuta u Evropi primio tri ili više golova novembru 2016. No, tad je, uz poštovanje Rosenborgu, s druge strane bila – Sevilla.