Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kladite se na Barcu? Ovo je ključna stvar koju morate znati

umtiti

Uprkos nevjerovatnom, istorijskom povratku u Ligi prvaka protiv PSG-A (nakon 0:4 pobjeda od 6:1), Barcelona je već u sljedećoj utakmici poražena na gostovanju kod 17. tima Primere, Deportiva iz Lacorune (1:2).

Na Riazoru nije igrao Neymar, koji je protiv PSG-a zabio dva i namjestio jedan gol. Brazilac vjerovatno jeste bitan igrač Katalonaca, no izgleda da njegov izostanak nije ključ poraza na Riazoru.

Španski su novinari, tražeći uzroke u dva potpuno različita izdanja Barce u samo nekoliko dana, došli do jednog zanimljivog podatka.

Podatka koji bi svaki kladioničar morao znati ako se kladi na Barcelonu ove sezone. Posebice u Primeri. Elem, taj podatak kaže sljedeće: Barcelona je izgubila ili remizirala skoro svaku utakmicu u Primeri ove sezone u kojoj nije nastupio – Samuel Umtiti. Francuski defanzivac koji je potpisao za Blaugranu prošlog ljeta ima zapanjujuću statistiku.

Igrao je 16 utakmica u Primeri, i Barca je dobila svih 16! Bez njega je Barca u Primeru odigrala 11 utakmica i dobila samo – dvije!

Umtiti je ukupno ove sezone igrao u 31 utakmici u dresu Barce u svim takmičenjima, i Barca je slavila 26 puta, dva puta remizirala i samo tri puta izgubila.

No, nije Umtiti tek u Barci bio ključna figura. Prije Barce igrao je za Lyon i statistika kaže sljedeće: Od početka sezone 2014/15 u 81 utakmici koliko je igrao, njegov tim ostvario je procenat uspješnosti od čak 67,9 posto. Na drugoj strani, u tom je periodu propustio 22 utakmice, i njegove ekipa slavila je tek u 18,1 posto slučajeva. Dakle dobili bi u prosjeku svaku petu, čak i manje.

Pitanje je zašto je Barca toliko bolja s Umtitijem pozadi? Šta on donosi u tandemu s Gerardom Piqueom što ostali defanzivci ne mogu? Odgovor je prilično jednostavan, Umtiti je defanzivac svjetske klase.

Analizirajući igru Umtitija, Španci su naveli i podatak da je njegova alternativa, Argentinac Javier Mascherano direktni krivac za poraze protiv Alavesa i Deportiva ove sezone, odnosno gubitak šest bodova.