Fudbal

sud odlučio

Ako se Zoran Mamić 10. maja ne javi u zatvor, raspisuje se potjernica

26/04/2021

Tokom dana odluka o datumu kad se mlađi Mamić treba pojaviti u zatvoru bit će izvješena na oglasnoj ploči, a u roku od osam dana on ima pravo žalbe

“Ako se 10. maja ne javi na izdržavanje kazne, bit će izdana potjernica za Zoranom Mamićem”, rekao je glasnogovornik Županijskog suda.

No, kako sada stvari stoje, mlađi od braće Mamić (kao i njegov brat Zdravko) ne misli se vraćati u Hrvatsku i tamo služiti kaznu koja mu je izrečena.

Zoran Mamić danas nije došao kod sutkinje izvršenja kazne preuzeti datum kad se mora javiti u zatvor. Sutkinja mu je odredila da je to 10. maj kao i porezniku Milanu Pernaru koji se danas pojavio na sudu u Zagrebu.

Milan Pernar se na ovu odluku može žaliti i tražiti odgodu izvršenja kazne zbog ličnih, profesionalnih ili zdravstvenih razloga, dok je Zoran Mamić tu mogućnost izgubio jer se nije pojavio.

Tokom dana odluka o datumu kad se mlađi Mamić treba pojaviti u zatvoru bit će izvješena na oglasnoj ploči, a u roku od osam dana on ima pravo žalbe.

U međuvremenu su advokati Zorana Mamića, Nikola Mandić i Ivan Stanić zatražili da sud proslijedi molbu Zorana Mamića za izdržavanjem kazne u BiH ministarstvu pravosuđa, što je, rekao je glasnogovornik županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić, i napravljeno, uz dodatni stav sutkinje izvršenja kazne koja se tome protivi.

“Zoran Mamić je jasno rekao da će poštivati presudu, iako se s njom načelno ne slaže, s tim da će je napadati onim propisima koji su mu na raspolaganju. A izdržavanje kazne u BiH je jedna od mogućnosti”, poručio je jedan od Mamićevih advokata danas, prenosi Index.hr.

“Uslijed svih okolnosti i pritisaka oko suđenja i događanja vezano za suce, ovih nekih scena koje ni nama nisu drage.. mislim da bi bilo oportuno da se RH usaglasi i pusti Mamića. Ako je cilj bio utvrditi krivična djela, ne znam zašto se toliko insistira gdje će osoba krivično odgovarati. Ne znam zašto stalno BiH mistificiramo kao mjesto gdje se ne bi smjela izdržavati kazna”, dodao je advokat.

Ministar pravosuđa i uprave u Vladi RH Ivan Malenica najavio je izmjene Zakona o krivičnom postupku i sastanak s ministrom pravde Bosne i Hercegovine vezano za bilateralni sporazum koji omogućava izvršavanje kazne u drugoj državi.

Malenica je u četvrtak od predsjednika Vrhovnog suda RH i glavne državne odvjetnice u pismu zatražio očitovanje je li postojeći zakonski okvir “dostatan za donošenje odluka o mjerama osiguranja prisutnosti okrivljenika”, nakon što je Zoran Mamić zatražio da zatvorsku kaznu odsluži u BiH.

“Dobio sam odgovore u smislu da će u što kraćem roku predložiti određene izmjene, nama kao predlagaču propisa, da zajedno kroz radnu grupu u što kraćem roku predložimo izmjene Zakona o krivičnom postupku kako nam se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali”, rekao je Malenica novinarima.

Svakako će, dodao je, u što kraćem roku organizirati sastanak s ministrom pravde Bosne i Hercegovine kako bi se razmotrio i revidirao sporazum o izvršavanju kazne, ako postoje određeni problemi u njegovoj realizaciji.

“Smisao tog sporazuma nije izbjegavanje izvršavanja kazne u drugoj državi, nego da se osobama koje imaju državljanstvo druge države omogući izvršavanje kazne u toj državi”, kazao je Malenica.

Malenica je u pismu naveo kako “ovih dana svjedočimo situaciji u kojoj je pravomoćno osuđena osoba, prije upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, napustila teritorij Republike Hrvatske te traži ustupanje izvršenja kazne BiH”.

Riječ je o Zoranu Mamiću koji je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od četiri godine i osam mjeseci, u predmetu u kojem je na kaznu zatvora pravomoćno osuđen i njegov brat Zdravko Mamić.

Zdravko Mamić je dan prije izricanja prvostepene presude također napustio Hrvatsku, te je od tada nedostupan hrvatskim vlastima, podsjeća Malenica.

Istaknuo je kako to nije jedini slučaj da su osuđenici s dvojnim državljanstvom uspjeli izbjeći izvršenje kazne u Hrvatskoj.

Iz toga proizlazi da se radi o sistemskom problemu, a takve situacije opravdano narušavaju povjerenje građana u pravosudni sistem te percepciju pravosuđa u odnosu na njegovu učinkovitost i pravičnost, kaže Malenica.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.