Albanci se već pripremaju za utakmicu protiv Srbije

srbija-albanija111

Nogometni savez Albanije i državni zvaničnici uveliko se pripremaju za organiziranje utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv reprezentacije Srbije, prenose albanski mediji.

Kako navodi Sportal.al, albanski premijer Edi Rama, ministri odbrane i unutrašnjih poslova sastat će se u utorak u Tirani s predsjednikom Nogometnog saveza Albanije i šefovima obavještajnih i sigurnosnih službi i početi s opsežnim pripremama za utakmicu visokog rizika u oktobru u Skadru.

Ističe se da je cilj sastanka da se meč organizira “u skladu s najvišim evropskim standardima”.

Prva utakmica igrana prošle jeseni u Beogradu, prekinuta je pred kraj poluvremena pri rezultatu 0:0, kada se iznad terena pojavila bespilotna letjelica (dron) sa zastavom “velike Albanije”, nakon čega su navijači uletjeli na teren i uslijedili su incidenti.

Ranije ovog mjeseca Sud za sportsku arbitražu u Lozani odbio je žalbu Fudbalskog saveza Srbije i pobjedu u toj utakmici dodijelio Albancima.

Konto Srbije na tabeli I kvalifikacione grupe, sada je minus dva boda, tako da je bez teoretskih šansi da ode na kontinentalni šampionat sljedeće godine u Francuskoj.

Sud smatra kako je FSS odgovoran za prekid meča zbog loše organizacije i nasilnog ulijetanja navijača na teren.

Srbija je kažnjena i odigravanjem dvije domaće utakmice bez prisustva publike i plaćanjem kazne od 100.000 eura.

S druge strane, prihvaćena je žalba Albanije, jer nije bilo dokaza da su Albanci odbili nastaviti meč, pa je duel registriran 3:0 u korist gostiju.

Meč 8. oktobra u Skadru

No, Albanci moraju platiti 100.000 eura jer su odgovorni za ulijetanje drona, odlučio je sud.

Albanija sada u grupi I ima 10 bodova i dijeli drugo mjesto s Danskom, iza Portugala, koji ima 12 bodova.

Utakmica između reprezentacija Albanije i Srbije bit će odigrana 8. oktobra na stadionu “Loro Borici” u Skadru.