Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ženska reprezentacija bih

Aleksić: Recept za uspjeh protiv Čehinja igra protiv Slovenki, a državni grb dovoljan je motiv

ženska reprezentacija bih
Foto: Fena

Sutra će nedostajati Ena Šabanagić i Glorija Slišković, koje će utakmicu propustiti zbog suspenzije zbog kartona te zbog povrede golmanica Nikolina Todorić

Ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će sa početkom u 14.30 sati, u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici, protiv selekcije Češke Republike igrati utakmicu 3. kola UEFA Lige nacija B.

“Zmajice” nakon dva septembarska meča imaju četiri boda, koja su osvojile gostujućim trrijumfom u mađarskom Gyoru protiv Bjelorusije (2:1) te remijem u Zenici protiv Slovenije (1:1). BiH će, 31. oktobra, na stadionu „Všesportovní“ u Hradec Kralovima igrati i uzvratni meč protiv Čehinja (17 sati).

-Češka je jedna veoma ozbiljna reprezentacija. Ono što bih voljela reći o Češkoj jeste da oni grade svoj nacionalni tim po njemačkom i holandskom sistemu- selektiraju svoje igračice kroz akademije, tako da su njihove igračice zajedno u dugogodišnjem cilklusu. Dosta se poznaju i ovo je jedna mlada selekcija- kazala je selektorica Samira Hurem, koja je napomenula kako češke igračice uglavnom igraju za dvije vodeće ekipe češke lige te se takav sistem odražava kroz njihovu igru.

Nedostajat će Šabanagić i Slišković

Dodala je da ako odigraju na isti način kao što su igrale prošlog mjeseca sa Slovenkama, a to znači da organizovane i da se pridržavaju svog plana igre te da ponove veliku želju i naboj za pobjedom, mogu se nadati uspjehu i sutra.

Sutra će nedostajati Ena Šabanagić i Glorija Slišković, koje će utakmicu propustiti zbog suspenzije zbog kartona te zbog povrede golmanica Nikolina Todorić. Problema s virozom imala je Zerina Piskić, ali će, najavljuje Hurem, biti u konkurenciji te će biti sposobna da pruži ono što se od nje bude očekivalo.

Kapitenica i napadač Milena Nikolić potvrdila je da su protiv Slovenki pokazale koliko mogu biti opasne prema naprijed, ali ostaje žal što u tom meču nisu iskoristile svoje šanse iz prvog poluvremena. U nastavku su vrlo brzo ostale s igračicom manje, jer je Slišković dobila drugi žuti te crveni karton.

-Zato se nadamo da će i realizacija u ovoj utakmici, ali i u narednoj biti mnogo bolja nego protiv Slovenije- kazala je Nikolić.

Besplatan ulaz

Veznjakinja Marija Aleksić je istakla kako je “lakše igrati nazad, ali je ljepše igrati u veznom redu”, o čemu je dugo “oko toga vodila bitku sa selektoricom”.

-Osjećam se bolje, ljepše i srećnije kada igram u veznom redu. Selektorica je to prepoznala, a po potrebi – što je bilo protiv Slovenije, naravno da nije problem da igram i na nekoj drugoj poziciji.

Čak i na poziciji golmana i šta god treba za ovaj grb. Stvarno nije problem – kazala je Aleksić.

Nogometni savez BiH odlučio je da će i za ovu utakmicu, kao i protiv Slovenije, gledaocima biti omogućen besplatan ulaz na tribinu TCNSBiH u Zenici te se nadaju da će i posjeta biti na istom nivou.