Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Alem Plakalo prvi strijelac Treće švedske divizije: Zabijam i napredujem!

alem plakalo

Nekadašnji napadač Sarajeva i Olimpika Alem Plakalo (23) briljira ove sezone u dresu švedskog trećeligaša Amala. On je prvi strijelac Treće švedske divizije sa 16 golova iz devet odigranih utakmica.

Ekipa Amala zauzimala je posljednje mjesto na tabeli prije dolaska Plakala, a sada je druga sa zaostatkom od četiri boda iza prvoplasirane Nore, a bod više od trećeplasiranog tima Franke.

Plakalo je bio junak i dvostruki strijelac u domaćem trijumfu Amala u subotu nad Frankeom sa 4:1, čime je nastavio sjajnu golgetersku seriju.

– Stigao sam u Amal, u maju i mislim da sam uradio pravi potez odlaskom u ovaj klub. Finansijski uslovi nisu ni bili toliko bitni, koliko to da ostvarim cilj i napredujem u karijeri. U Sarajevu i Olimpiku nisam dobio dovoljno prilike da se dokažem, pa je odlazak u Švedsku bio logičan izbor. Imamo izvrsne uslove za treninge u švedskom klubu, a sa mnom igra i Alaedin Varatanović, sa kojim sam nekada nastupao u mlađim kategorijama Sarajeva, rekao je Plakalo.

Njih dvojica bili su veoma uspješni u kadetima i juniorima bordo kluba, osvojivši dvije titule prvaka Bosne i Hercegovine.

– Sa radošću se sjećam tih trenutaka. Zahvalio bih trenerima Emiru Karahmetu i Dženanu Uščupliću, pod čijim vodstvom smo osvojili naslove državnog prvaka i njihove zasluge za uspjehe su velike.

Plakalo pruža efikasne partije u svakoj utakmici u kojoj je igrao za Amal jer je bio strijelac jednom ili dva puta. Impresionirao je u pretposljednjem ligaškom meču, postigavši čak pet golova u ubjedljivoj pobjedi Amala nad Bosnom 92 sa 6:0. Pogodio je protivničku mrežu u 22, 45, 52, 67. i 74. minuti. Igre Plakala u Švedskoj nisu prošle nezapaženo i za njegove usluge interesuju se drugi klubovi. O odličnim nastupima Plakala u skandinavskoj državi pišu i švedski mediji, pa se očekuje njegov transfer u veći rang takmičenja.

Plakalo (u sredini) sa Varatanovićem (desno)

– Odgovara mi način igranja u Trećoj švedskoj diviziji. Iz uprave Amala istaklu su da čim se ukaže prava prilika, neće praviti smetnje za moj prelazak. Neću žuriti sa transferom i odabraću najbolju ponudu. Drago mi je i da je Varatanović opravdao očekivanja u Amalu, te je i on na listi želja drugih ekipa, kaže Plakalo.

Nekadašnji juniorski reprezentativac naše zemlje Plakalo istakao je da su ambicije Amala ulazak u veći rang takmičenja.

– Mislim da Amal može izboriti plasman u veći rang. Da posjedujemo kvalitet, pokazali smo pobjedom nad vodećom Norom sa 2:1 na domaćem terenu. U drugom dijelu prvenstva odigraćemo još jednu utakmicu protiv Nore u gostima, gdje ćemo pokušati pobijediti. Ako ih pobijedimo, niko nas ne može zaustaviti na putu ka prvom mjestu, naglasio je Plakalo.

Recimo i to da je Plakalo bio strijelac u trijumfu Amala nad Bergslattom u polufinalu Daslands Sparbanks Cupa, čime je tim naših internacionalaca prošao u dalje takmičenje švedskog kupa.

Jedan od zainteresovanih klubova iz elitnog švedskog društva za Plakala i Varatanovića je Orebro, koji je u sezoni 2011/12. eliminisan od Sarajeva rezultatom 2:0 u prvom kolu kvalifikacija Evropske lige (0:0 u prvom meču u Švedskoj, 2:0 u revanšu na stadionu „Asim Ferhatović Hase“).

Alem Plakalo rođen je 1. maja 1994. u Sarajevu. Igračku karijeru počeo je kao pjetlić FK Sarajevo, u kojem je prošao sve selekcije. Debi za prvi tim koševskog premijerligaša zabilježio je u trijumfu nad Čelikom sa 3:0 na stadionu „Asim Ferhatović Hase“, 24. avgusta 2013, kada mu je šansu ukazao tadašnji trener Sarajeva Husref Musemić. U prvom kontaktu sa loptom, Plakalo je imao priliku da uđe u istoriju kluba sa Koševa i upiše se u strijelce kao debitant. Međutim, njegov prvi udarac odbranio je golman Čelika Adi Adilović, a odbijenu loptu Plakalo je glavom poslao preko gola.

Poslije nastupa u seniorima bordo sastava, otišao je na posudbu u visočku Bosnu, u kojoj je sa 26 govova bio najbolji strijelac Druge lige FBiH – grupa Centar i pod vodstvom trenera Emira Karahmeta dao veliki doprinos plasmanu Bosne u Prvu ligu FBiH. Plakalo je potom bio posuđen Travniku, sa kojim je igrao u Premijer ligi BiH, a prije odlaska u Amal, nastupao je za Olimpik.