Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki investitori za 140 miliona eura preuzimaju Swansea

swansea

Swansea City, jedini premierligaški klub iz Velsa, za 110 miliona funti (oko 141,65 miliona eura) preuzeće američki biznismeni Jason Levien i Steve Kaplan , nakon što su sve zainteresovane strane postigle dogovor, javlja Anadolu Agency (AA).

Poslije skoro 12 mjeseci pregovora svi pravni dokumenti su pripremljeni i svi koji su uključeni u ovaj posao dobili su ugovore na potpisivanje, navode britanski mediji.

Očekuje se da će dva nova većinska vlasnika Swanseaja početkom sljedeće sedmice doći u London kako završili test Premier lige za vlasnike i direktore. Test bi mogao potrajati i desetak dana, što znači da bi konačna ratifikacija kupovine 60 posto udjela u Swanseaju trebala biti završena do 10. juna.

Dogovor je vrijedan 110 miliona funti, a investitori bi trebali uložiti između 30 (38,65 miliona eura) i 50 miliona funti (oko 64,4 miliona eura) u stadion “Liberty”, centar za treniranje i ekipu.

Smatra se da će Supporter's Trust, koji ima više od 21 posto udjela u klubu ostati drugi najveći dioničar, a da će Huw Jenkins ostati predsjednik kluba.

Levien je vlasnik DC Uniteda, kluba koji nastupa u američkoj Major Soccer League i bivši je izvršni direktor NBA tima Memphis Grizzlies. Kaplan je manjinski vlasnik Grizzliesa, a prema pisanju američkih medija dugogodišnja želja mu je da posjeduje profesionalni sportski klub.