Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sp u kataru

Argentina i Francuska danas igraju finale Mundijala

KATAR 2022 – Argentisnki igrači slave ulazak u finale Svjetskog prvenstva
13.12.2022., stadion Lusail, Katar - FIFA Svjetsko prvenstvo, polufinale, Hrvatska - Argentina. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Stadion u Lusailu bit će ispunjen do posljednjeg mjesta, nema sumnje da će prevladavati svijetlo plava boja i da će atmosfera biti južnoamerički “zapaljiva”, ali usprkos svemu jasnog favorita u ovom duelu nema

Odgovore na nekoliko pitanja koje očekuju nogometni ljubitelji širom svijeta saznat ćemo danas.

Prvo i najvažnije je ko je novi (ili stari) prvak svijeta? Drugo, saznat ćemo i ko će biti najbolji igrač i strijelac Mundijala u Kataru. U igru su Lionel Messi i Kylian Mbappe, ali i Olivier Giroud i Julian Alvarez. Prav dvojica su trenutno na po pet postignutih golova, a druga dvojica na po četiri. Vrlo vjerovatno, kada je najbolji igrač i pitanju, birat će se između prve dvojice, a nagrada bi trebala otići u vitrine onoga čija reprezetacija pobijedi.

Argentina kao nominalni domaćin igra protiv Francuske u finalu Svjetskog prvenstva.

Stadion u Lusailu bit će ispunjen do posljednjeg mjesta, nema sumnje da će prevladavati svijetlo plava boja i da će atmosfera biti južnoamerički “zapaljiva”, ali usprkos svemu jasnog favorita u ovom duelu nema.

Francuska će pokušati postati tek treća reprezentacija koja je odbranila planetarnu titulu. Kylian Mbappe ima priliku potvrditi epitet nove superzvijezde svjetskog nogometa, dok Argentinci priželjkuju scenario iz snova kako bi se vratili u vrijeme kada ih je Maradona predvodio do trofeja. Ali, za mnoge, i kako bi se otklonile sve dileme o tome da li je Leo Messi najbolji svih vremena.

Francuska ima priliku doći do trećeg pehara, nakon 1998. u Francuskoj i 2018. u Rusiji. I Argentinci bi u slučaju trijumfa stigli do svog trećeg naslova svjetskih šampiona, nakon što su to uspjeli 1978. i 1986. u Meksiku.

Obje reprezentacije su do finala stigle sa jednim porazom u grupnoj fazi. Argentina protiv Saudijske Arabije (1:2) na otvaranju takmičenja u grupi “C”, a Francuska na zatvarnju grupne faze protiv Tunisa (0:1). Argentici su u nokaut fazi izbacili Australiju, Nizozemsku i Hrvatsku, a Francuzi Poljsku, Englesku i Maroko.

Veliko finale igra se danas u 16 sati, uz direktan prijenos na BHT1.

U subotu je reprezentacija Hrvatske slavila protiv Maroka u meču za treće mjesto rezultatom 2:1 i osvojila bronzanu medalju, koja je ujedno i druga bronza “vatrenih” nakon prve osvojene 1998. godine u Francuskoj.