Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

završena primera

“AS” napravio La Lige bez VAR-a, jedan je klub najviše stradao

0_FBL-LIGA-ESP-REAL-MADRID-BARCELONA

Ispostavilo se da je najveća VAR-ova žrtva Valencia, koja je ostala bez čak šest bodova, s kojima bi umjesto na devetom završila na petome mjestu te izborila Evropa ligu

Utakmicama 38. kola sinoć je završila španska La Liga. Real Madrid još kolo prije kraja osigurao je 34. naslov prvaka, a jučer smo saznali da se uz Espanyol i Mallorcu u drugu ligu seli i Leganes.

Uz Real, u Ligu prvaka će Barcelona, Atletico i Sevilla, a u Evropa ligu će Villarreal, Real Sociedad i Granada.

Španski AS izračunao je kako bi tabela izgledala da nije bilo VAR-a, odnosno da sudački videoasistent nije promijenio ishod ukupno 31 utakmice ove sezone.

Ispostavilo se da je najveća VAR-ova žrtva Valencia, koja je ostala bez čak šest bodova, s kojima bi umjesto na devetom završila na petome mjestu te izborila Evropa ligu.

Atletico, Valladolid i Levante došli su do boda protiv Valencije zahvaljujući VAR-u, bez kojeg bi Šišmiši ostvarili tri pobjede više i osvojili šest bodova više te sezonu završili s 59 umjesto 63 boda. Kad bi se petoplasiranom Villarrealu oduzela dva boda koja je osvojio zahvaljujući VAR-u, ostao bi na 58 i završio ispod Valencije.

Time bi i Granada ostala bez Evrope.

Osim Valencije, VAR je najviše oštetio Athletic i Espanyol, no ti izgubljeni bodovi ne bi se značajno odrazili na njihovu plasmanu. Bilbao bi s četiri “ukradena” boda bio 10, umjesto 11, a Espanyol bi i s ta četiri boda svejedno bio posljednji i ispao iz lige.