prvotimac mladosti

Bahrudin Atajić, bivši igrač Celtica: Fudbal je, Sarajevo ima šansi

Bahrudin Atajic

Celtic je jedan od najvećih klubova na svijetu, što se vidi i po navijačima koje ima na cijeloj planeti, rekao je za Anadolu Agency Bahrudin Atajić, nekadašnji fudbaler škotskog Celtica, koji će u prvom kolu kvalifikacija UEFA Lige prvaka igrati protiv Sarajeva

Celtic je, logično, favorit protiv Sarajeva. Međutim, fudbal je, Sarajevo ima šansi da eventualno napravi iznenađenje, rekao je za Anadolu Agency (AA) Bahrudin Atajić (25), nekadašnji fudbaler Celtica, danas prvotimac Mladosti Doboj Kakanj, premijerligaša Bosne i Hercegovine.

Atajić smatra da u dvomeču prvog kola kvalifikacija UEFA Lige prvaka fudbaleri Sarajeva mogu napraviti senzaciju samo ukoliko u julu “pruže apsolutni maksimum, odigraju disciplinovano i taktički perfektno svaki sekund mečeva na olimpijskom Koševu i u Glazgovu”.

“Prvak naše zemlje ne treba se i neće se unaprijed predati. I Sarajevo ima kvalitetnu ekipu. Sigurno je da je FK Sarajevo opet ovdje kod nas, odnosno i u narednoj sezoni kandidat za osvajanje, tj. odbranu titule državnog prvaka”, istakao je Atajić.

U Celticu je proveo pet sezona, nakon čega je profesionalnu fudbalsku karijeru nastavio u Finskoj, Litvaniji i Švedskoj, iz koje je došao u Mladost DK.

“U Celtic sam otišao kao šesnaestogodišnjak. To je jedno od mojih najvećih životnih iskustava. Ponosan sam, jer sam bio pet godina u jednom od najvećih klubova na svijetu. To se vidi i po navijačima. Celtic ima simpatizere na cijeloj planeti. Odlični su. Sigurno će napraviti spektakl i u Sarajevu”, pričao je Atajić koji je odigrao četiri utakmice za prvi tim slavnog kluba, za koji je uspio postići i gol:

“Kažem, nešto što ne mogu zaboraviti dok sam živ. Celtic će biti u mom srcu čitav život”.

Smatra da je škotski prvak u prednosti nad Sarajevom prvenstvo radi infrastrukture.

“Sve počinje od infrastrukture. Kad djeca imaju dobre uslove, mogu puno napredovati. Tako je Škotskoj. Kod nas u Bosni ima puno talenata, ali, nažalost, rade u lošim uslovima. Sve to poslije utiče na razvoj fudbalera i zato su klubovi sa zapada u prednosti. Mi smo tu, gdje jesmo, za sada”, govorio je Atajić.

Još godinu ima ugovor s FK Mladost DK, s kojom vjeruje da može napraviti bolji rezultat nego u minuloj sezoni.

“Atmosfera u klubu je super. Imamo prelijepu grupu igrača. Ambicije u narednoj sezoni su nam da pokušamo izboriti plasman u Evropu. Prošle sezone bili smo blizu. Mislim da smo sazreli za iskorak i da možemo ostvariti cilj u predstojećem šampionatu”, rekao je Atajić, koji je svojevremeno odigrao i tri utakmice u dresu mlade reprezentacije BiH.