Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bajić, Hadžiahmetović i Milošević u Turskoj ”kao kod kuće”

konyaspor_trio_bih_2

Bosanskohercegovački fudbaleri Riad Bajić, Amir Hadžiahmetović i Deni Milošević, koji nastupaju za ekipu turskog prvoligaša Konyaspora, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) poručili su kako su zadovoljni jer su karijeru nastavili u Turskoj, te da se u ovoj zemlji osjećaju kao kod kuće.

Bh. fudbaleri iz redova “zelenog kluba” iz centralnog turskog grada Konyae proveli su dan sa novinarom AA i tom prilikom govorili o karijerama, životu u Turskoj, te kako provode svoje slobodno vrijeme.

Dan je počeo obilaskom muzeja istaknutog sufijskog pjesnika i učenjaka Dželaludina Mevlane Rumija u Konyi, gradu u kojem je Mevlana duži vremenski period živio i djelovao.

Nakon obilaska muzeja uputili su se ka lokalnom restoranu, gdje su pokazali i svoje vještine u pripremanju tradicionalnog jela “Etliekmek” (hljeb s mesom), specifičnog za područje Konye. Bila je to prilika da Bosanci pokažu kako nisu samo majstori s loptom, već i u kuhinji.

Deni Milošević, koji je na početku sezone iz belgijskog Standard Liegea prešao u Konyaspor, kazao je kako je bio vrlo sretan kada je čuo da se ekipa Konyaspora zanima za njega, te da je od Bajića i Hadžiahmetovića dobio više informacija o Turskoj, kao i Konyasporu.

Istakao je kako Bosna i Hercegovina i Turska imaju vrlo slične kulture, te da se zahvaljujući tome, ali i dvojici sunarodnjaka u klubu, bez problema adaptirao na život u Turskoj. Dodao je kako je zavolio Tursku i Konyu.

“Ovdje provodim vrijeme sa prijateljima, tako da nam nije dosadno. Što se tiče Turske, naše kuhinje i hrana su dosta slične. Volim i kebab i etliekmek, no obzirom da smo fudbaleri moramo malo paziti na hranu”, istakao je Milošević, te dodao kako svim prijateljima, kako u BiH tako i u drugim zemljama, preporučuje da dođu u Tursku, bilo da igraju fudbal ili da posjete ovu zemlju kao turisti.

Milošević je na kraju prokomentarisao i tursku Spor Toto Super ligu, te kazao kako je u njoj prisutan malo agresivniji fudbal.

Amir Hadžiahmetović, koji je u sezoni 2015/2016. iz Željezničara prešao u redove Konyaspora, također, istakao je da je sretan što danas brani boje ”zelenih” iz Konye.

“Bio sam također sretan kada sam dobio ponudu od Konyaspora. Riad je već bio tu u klubu i on mi je pomogao da se lakše adaptiram”, kazao je Hadziahmetović.

On se osvrnuo i na sličnosti BiH i Turske, te kazao kako ih ima mnogo, a sve to i zbog činjenice da su Turska i BiH dvije zemlje koje su dugo vremena provele zajedno unutar Osmanskog carstva. Dodao je kako je sredinom prošle godine u Turskoj došlo do nemilih događaja, alaudirajući na 15. juli pokušaj državnog udara, te dodao:

“Bilo je ljudi na kojih je to djelovalo. Neki fudbaleri mogu željeti napustiti Tursku zbog toga, no ja ne razmišljam na taj način. Ovdje se osjećam sigurno, sretan sam. Volim Tursku i Konyu”.

Riad Bajić, također, jedan od bivših fudbalera Željezničara, u Konyaspor je stigao tokom protekle sezone. Sa 10 postignutih golova tokom ove sezone, Bajić se nalazi na drugom mjestu u utrci za najboljeg strijelca turske lige.

Bajić je kazao kako njegov dan u Konyi počinje ustajanjem na doručak, zatim slijedi trening, a poslije toga je popodnevna kafa ili šetnja sa prijateljima.

“Jako smo sretni ovdje i želimo nastaviti igrati za Konyaspor. Ovdje se osjećamo sigurno, želim preporučiti svim prijateljima da posjete ovu zemlji i vide sve čari Turske”, kazao je Bajić, te dodao kako je poprilično dobro naučio turski, da sve razumije, ali još uvijek teže priča ovaj jezik.

No, kako je istakao, i to će naučiti.