Baka Slišković: Samo je jedan pravi derbi u BiH

blaz-sliskovic

Ako gledamo tradicionalno, pravi derbi može samo biti meč između Sarajeva i Željezničara, kazao je za N1 Blaž Baka Slišković, trener Zrinjskog i bivši selektor nogometne reprezentacije BiH.

Slišković je ocijenio kako se utakmice između četiri vodeća kluba u Premijer ligi – Željezničara, Sarajeva, Širokog Brijega i Zrinjskog zovu derbijima, ali tradicionalno pravi derbi može biti samo meč između Sarajeva i Željezničara.

“Široki i Zrinjski su mladi klubovi, ne kažem da su bez tradicije, imaju i oni svoju tradiciju, ali nazivati nešto derbijem je veliko i veličanstveno i ponavljam da je pravi derbi samo susret Sarajeva i Želje. Dok je Velež bio u Premijer ligi njegov susret sa Zrinjskim se moga nazvati derbijem. Nažalost, većina derbija ne protekne u nekoj kvaliteti”, zaključio je trener.

Istakao je kako se mora više ulagati u kvalitetu bh. nogometa…

“Nogomet u BiH neće propasti, ali ja sam govorio o kvaliteti i ako ne budemo ulagali ta će kvaliteta biti sve manja. Velika je stvar biti prvak BiH, a ako ne napravite nešto u Evropi to je nogomet od danas do sutra. Moramo svi skupa puhati u jednom smjeru ka poboljšanju nogometa kako klupskog tako i reprezentativnog. Moramo se okrenuti mladim igračima, pročiće vrijeme Džeke, Ibiševića, Lulića”, kazao je Slišković.

Govoreći o polufinalnim parovima Lige prvaka, bivši selektor BiH je mišljenja kako će finale igrati Real Madrid i Juventus.

“U meču Reala i Bayerna dajem određenu prednost Madridu jer je onako, kako bih rekao, sretno prošao Juventus i iskoristit će to da dođe do finala. S druge strane, osobno sam navijač Liverpoola i biće to jako teško jer je Roma pokazala visoku kvalitetu kada je stizala rezultata Barcelone. Biće neizvjesno, ali osobno bih volio da finale bude Real-Liverpool”, otkrio je Slišković.

Dodao je kako ga iznenađuju kritike na račun kapitena “Zmajeva”, Edina Džeke, koji igra u jednog od najboljih liga Evrope, tj. svijeta.

“Moramo biti svi sretni zbog Džeke. Bilo je suludih kritika na njegov račun, ali mislim da su ga kritike podigle da pokaže koliko može. Džeko je trenutno jedan od najjačih igrača u Europi”, zaključio je za N1.

Slišković se dotakao i teme uvođenja VAR-a za koji mnogi kažu da će ubiti “ljepotu nogometa”.

“Teško je odgovoriti meni osobno da li će umanjiti ljepotu igre, da li će ova tehnologija sve poremetiti ili pomoći. Evo, ova odluka da u 93. se dosudi penal za Real…sudac i da je pogledao snimak akcije sigurana sam da bi ostao pri svojoj odluci. Komentari su bili 50-50. Znači uvijek će ostati podijeljeno mišljenje u vezi nekih detalja. VAR može u nekim situacijama pomoći, ali to treba u što rjeđim slučajevima, a ne da se svaki trenutak traži pregledavanje i samim time ćemo ubiti nogomet”, kazao je na kraju Blaž Slišković.