Baković: N/FS BiH je u razvoj fudbala uložio desetine miliona maraka

jasmin bakovic

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) u proteklih nekoliko godina, putem odgovarajućih projekata, iz razvojnih fondova FIFA-e, a posebno UEFA-e, investirao je u razvoj infrastrukture nekoliko desetina miliona maraka, istakao je za Anadolu Agency (AA) Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH, naglasivši da bh. kuća fudbala otkako joj je ukinuta suspenzija FIFA-e, od 2011. godine posluje uredno, isključivo po svim zakonskim aktima te da je sanirala raniji dug.

„Sredstva su uložena u izgradnju i opremanje, a zatim i dodatne sadržaje u Trening centru N/FS BiH u Zenici, te u stadion ‘Bilino polje’, koji je određen za odigravanje utakmica ‘A’ reprezentacije, kao i u razvoj infrastrukture na premijerligaškim stadionima. Takođe, investirana su i sredstva za izgradnju mini-terena za ustanove koje brinu o osobama sa posebnim potrebama, a iz UEFA-e smo osigurali i novac za kupovinu nove moderne zgrade Saveza u koju bi trebali useliti do kraja godine. Ne treba zaboraviti ni projekat pomoći klubovima u poplavljenim područjima u koji je uloženo oko dva miliona maraka, s tim što je projekat implementiran preko entitetskih saveza FS RS i NS FBiH“, kaže Baković.

N/FS BiH je u proteklih nekoliko godina, uz podršku Grada Zenice, posebno uložio u zenički stadion „Bilino polje“ gdje je, između ostalog, investirano u travnjak sa svim sadržajima, uključujući i grijanje terena.

„Savez je inostrane fondove usmjerio i za modernizaciju stadiona ‘Bilino polje’, u cilju prilagođavanja novim zahtjevima za odigravanje kvalifikacionih utakmica. Zahvaljujući tome, ovaj stadion je dobio nove reflektore, savremeni semafor, a uređene su svlačionice i službene prostorije, te drugi sadržaji. Planirani su i dodatni radovi“, rekao je Baković, dodavši da su u N/FS BiH posebno ponosni na izgradnju modernog Trening centra u Zenici, u kojem danas međunarodne zvanične utakmice igraju ženske i omladinske selekcije BiH.

Prvi administrativac bh. fudbala kaže i da je N/FS BiH pokrenuo projekte društvene odgovornosti, ali i omasovljenja i razvoja fudbala.

„Pružili smo pomoć Specijalnoj olimpijadi BiH, učestvovali u akciji ‘Banka koštane srži’ i prikupljanju sredstava za ‘Sigurnu kuću’ za roditelje djece oboljele od karcinoma. Ostvarena je saradnja i sa školom fudbala Respect koja realizuje projekte inkluzije djece kroz fudbal bez obzira na razlike među njima“, pričao je Baković.

Navodi, posebnu pažnju u narednom periodu Savez će posvetiti integritetu takmičenja u Premijer ligi BiH.

„Jedan od prioriteta Saveza u ovoj godini bit će zaštita integriteta takmičenja te definisanje i realizovanje aktivnosti u borbi protiv korupcije, nasilja i nacionalizma. Ostvarena je saradnja sa državnom Agencijom za borbu protiv korupcije, čiji predstavnici su uključeni u rad seminara za službena lica prije početka proljetne polusezone, kao dodatni vid zaštite regularnosti i integriteta takmičenja u BHT Premijer ligi“, poručio je Baković, najavivši da je u ovoj godini planiran početak jedinstvenog takmičenja na nivou BiH i za fudbalerke do 17 godina, a vjerovatno i za dječake do 15 godina.

Intenziviranje saradnje sa navijačima i savezima u regiji

U narednom periodu u N/FS BiH žele nastaviti, ali i dodatno unaprijediti saradnju sa nacionalnih fudbalskim asocijacija zemalja regiona Zapadnog Balkana.

„Planiramo intenzivirati saradnju sa savezima iz zemalja regiona, uz planiranu organizaciju regionalnog sastanka u BiH tokom 2016.godine. Jedan od prioriteta bit će nam i unapređenje odnosa sa organizovanim udruženjima navijača koja podržavaju reprezentacije BiH“, otkrio je Baković.

Dobili certifikat SGS

Savez je dobio certifikat međunarodne revizorske kuće SGS.

„Time se potvrđuje da su sve procedure i postupak licenciranja klubova u prošloj godini provedeni u skladu sa propisima i standardima UEFA-e, koja je i uspostavila osnovna pravila licenciranja za sve nacionalne asocijacije“, pojasnio je Baković.