Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

laportina odluka

Barca će noćas zaigrati u dresovima koje je odbacila prije 44 godina

barcelona-screen-1080x577 (1)
FOTO: Screenshot

Za sada je rezervna garnitura dres žute boje s plavom horizontalnom crtom

Španski fudbalski div Barcelona će u 4.30 ujutro po srednjoevropskom vremenu, u Los Angelesu, protiv Arsenala igrati prijateljsku utakmicu.

Na njoj će prvi put, nakon čak 44 godine, igrati u bijelim dresovima.

Posljednji put Barca je u bijelom bila 7. marta 1979. u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova kod engleskog Ipswicha. Odluku o povratku dresa bijele boje donio je predsjednik Joan Laporta. Objasnio je to potrebom poštovanja klupske istorije.

Barcelona je u bijelim dresovima, kao drugoj, rezervnoj varijanti, igrala od osnivanja do kraja 70-ih. No zatim su nestali iz Barcelone, kojoj se bijela boja izgubila s dresova čak i u tragovima.

Kada se prije sezone 1992./1993. na dresovima pojavila bijela boja, to je izazvalo velike kontraverze. Navijači naime bijelu boju smatraju zaštitnim znakom Reala, najvećeg rivala Barcelone. Prema njihovom mišljenju Barcelona mora nositi boje Katalonije – plavu, crvenu i žutu.

Ipak, Laporta je odlučio ne robovati predrasudama i vratiti Blaugrani bijelu u velikom stilu. Ako se ovaj eksperiment pokaže uspjelim, španski mediji pišu da će Barcelona u novoj sezoni bijeli dres nositi kao drugi. Za sada je rezervna garnitura dres žute boje s plavom horizontalnom crtom.